Skandal na RTCG: Novinarka optužila Vučića da šalje paravojne formacije u Crnu Goru

Pratite nasTelegramOdyssey
Na Radio-televiziji Crne Gore tokom emisije "Teleskopija" voditeljka Tamara Nikčević iznela je lažne optužbe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Crnu Goru šalje kriminalce i paravojne formacije. Ona je iznela još jednu laž - da vladika Joanikije pravi novi Sedmi bataljon.

"Srbija neće dozvoliti održavanje lokalnih izbora u Nikšiću. Komandant novoformiranog Sedmog bataljona (prim. aut. vladika Joanikije) poziva lidere sadašnje vlasti u manastir Đurđevi stupovi gde im daje određene zadatke", tvrdi Nikčevićeva koja zbog ovakvih lažnih informacija kojima uznemirava javnost treba da bude procesuirana, piše portal Borba.

Član Glavnog odbora Pokreta za promene Aleksandar Lekić smatra da ovakvi navodi mogu da naruše javni red i mir i izazovu paniku kod određenog dela građana.

"S tim u vezi od uredništva i menadžmenta RTCG tražimo odgovor na pitanje da li su pre emisije bili upoznati sa pomenutim tvrdnjama gospođe Nikčević, te da li su sa njima saglasni. Od Saveta RTCG tražimo da utvrdi da li je u ovom slučaju došlo do kršenja profesionalnih standarda novinarstva. Očigledno je da ovakvi navodi koji zabrinjavaju javnost ne predstavljaju činjenične izjave sa relevantnim izvorima već političke spinove kojima se nastoji izmanipulisati javnost ali i gore od toga - uneti nemir. Zato pozivamo i nadležne organe da novinarku pozovu na saslušanje u vezi sa iznetim tvrdnjama kao i sumnjom da je reč o lažnim vestima kojima se izaziva panika, što se smatra krivičnim delom protiv javnog reda i mira prema članu 398 Krivičnog zakonika Crne Gore. Na ovom i mnogim drugim primerima vidimo da uređivačka politika RTCG i nakon formiranja nove Vlade i dalje ostaje pod jakim uticajem DPS-a".

"Pozivamo Vladu da više ne gubi vreme već spremno i odlučno otpočne transformaciju Javnog servisa, vrati poverenje građana u njega, sprovede potpunu depolitizaciju, obezbedi profesionalno i nezavisno novinarstvo kojim će građani biti adekvatno, istinito i nepristrasno informisani", kazao je Lekić.

Video možete pogledati na ovom linku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala