Nije oslonac na Zapadu: Pada u vodu teorija da se ne može „sedeti na više stolica“

© Foto : PixabayMapa sveta
Mapa sveta - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nasTelegram
Tokom koronakrize pala je u vodu teorija o nemogućnosti „sedenja na više stolica“ u spoljnoj politici. Istina je da je sedeti samo na jednoj, po pravilu Zapadnoj stolici, i verovati u unipolarni svet, jedna sasvim klimava pozicija. U teškim vremenima, vidno je, bolje prolaze zemlje oslonjene na sve strane sveta.

Svako ko je hteo u to je lako mogao da se uveri tokom proteklih godinu dana pandemije kovida 19. Ko se oslonio samo na Zapad, pa čak i za to dao pare, ostao je kratkih rukava.  

„Korona, dok nameće maske, većem delu sveta u isto vreme ih i skida, pa su tako pale maske i sa toga ko je šta sposoban da uradi i koliko je važno imati slobodu izbora pogotovo u kriznim situacijama. To smo videli još prošle godine u Srbiji zato što nam prva, konkretna i jedina pomoć nije stigla sa Zapada, koji nas stalno saleće kako nas želi u svojim redovima i stalno postavlja uslove, nego sa Istoka, iz Kine i iz Rusije“, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.

Oslonac na Zapad i Istok – bolje je sedeti na više stolica

CC0 / Pixabay / Zbog otvorenih vrata i prema Istoku i prema Zapadu vakcinacija u Srbiji ne zavisi od dobre volje velikih zapadnih farmaceutskih kompanija.
Nije oslonac na Zapadu: Pada u vodu teorija da se ne može „sedeti na više stolica“  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Zbog otvorenih vrata i prema Istoku i prema Zapadu vakcinacija u Srbiji ne zavisi od dobre volje velikih zapadnih farmaceutskih kompanija.

On napominje da je tako i sada sa vakcinama i da samo zato što smo praktično jedina zemlja u Evropi koja je ostavila otvorena vrata i prema Istoku i prema Zapadu, stojimo toliko bolje od drugih. Zbog toga ne zavisimo od dobre volje velikih farmaceutskih kompanija sa Zapada koje su očigledno svojom moći i uticajem, lobiranjem, naterale da sve zapadne države budu vezane za njih i njihove isporuke. Na vreme smo se, kako dodaje, obratili prijateljima sa Istoka.

„Sada se vidi koliko je to bila važna odluka i uopšte važno strateško opredeljenje da ne okrenemo leđa Istoku za ljubav Zapada. Jasno je da smo među vodećim zemljama u svetu po stopi vakcinacije, po dostupnosti vakcina ljudima koji žele da se vakcinišu. To treba da bude lekcija za sve drugo. Bitno je sačuvati svoju slobodu izbora i sada je ovo još jedan dokaz da nije tačno da nešto nema alternativnu. Ne samo da sve ima alternativu, nego sve mora da ima alternativu, jer ako nema, vi ćete doći u situaciju da zavisite od nečije dobre volje, milosti“, izričit je Pavić.

I Mađarska se opire

Vezivanje samo za jedan centar moći, onaj na Zapadu, većina u ovom trenutku plaća nemogućnošću vakcinacije pošto je izostala najavljena količina proizvedenih vakcina, pa su one stigle samo do odabranih kupaca.

Mađarska je, iako članica EU, pokazala otvorenost za saradnju prema drugoj strani i nabavku ruskih i kineskih vakcina i nabavili bi ih, kaže on, i ranije da su imali tu slobodu izbora kao što smo imali mi. Tek kada Brisel nije ispunio svoja obećanja pokazali su da postoje i druga rešenja i da niko nema pravo da očekuje da država žrtvuje zdravlje svoga stanovništva zarad nekih navodnih pravila ili profitnih interesa velikih farmaceutskih kompanija sa Zapada, ističe Pavić.

CC0 / / Unipolarni svet u kome se pitaju samo zapadni centri moći je prošlost. U prednosti su oni koji su to na vreme shvatili.
Nije oslonac na Zapadu: Pada u vodu teorija da se ne može „sedeti na više stolica“  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Unipolarni svet u kome se pitaju samo zapadni centri moći je prošlost. U prednosti su oni koji su to na vreme shvatili.

Da se svet nepovratno menja, sa čim se zapadni centri moći teško mire, bez dlake na jeziku je poručio upravo šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Nakon više godina odlaganja, najviše zbog primedbi Brisela, Mađarska i Kina su usred pandemije aprila prošle godine potpisale sporazum o kreditu za finansiranje izgradnje železnice između Budimpešte i Beograda, koji je deo kineske inicijative Pojas i put. Nakon toga i posle razgovora o odnosima EU-Kina sa svojim kolegama iz Unije poručio je da nijedna evropska država ne bi trebalo da se pretvara da nema interes za negovanje dobrih odnosa s Kinom i da je krajnje vreme da velike evropske države ostave za sobom licemerje.

Biti vezan samo za jednu geopolitičku opciju – pogubno

Pavić podseća na slučaj gasovoda „Južni tok" od koga je Bugarska pod pritiskom Zapada odustala i zbog toga mnogo izgubila. To kao i sada slučaj sa vakcinama su, kako kaže, dva velika primera u kratkom rasponu od nekoliko godina, koji pokazuju koliko je pogubno biti vezan samo za jednu geopolitičku opciju.

Na pitanje kako će se posle svega Zapad dalje ponašati i hoće li tako lako i dalje potezati za merama štapa i šargarepe, ako alternativa ipak postoji, on kaže da Zapad ništa neće naučiti iz svojih grešaka dok ne bude morao.

© pixabayZapad ništa nije naučio iz koronakrize pa je samo za pola godine sa vakcinama ponovio istu grešku kao i u slučaju nestašice maski, respiratora, sanitetskog materijala.
Nije oslonac na Zapadu: Pada u vodu teorija da se ne može „sedeti na više stolica“  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Zapad ništa nije naučio iz koronakrize pa je samo za pola godine sa vakcinama ponovio istu grešku kao i u slučaju nestašice maski, respiratora, sanitetskog materijala.

„Oni su već mogli da nauče sve to još proletos kada se korona zahuktavala i kada je bila nestašica sanitetskog materijala, kada su  morali da ograniče izvoz čak i među zemljama unutar EU. Onda im je naravno, smetalo kada je pomoć došla iz Kine i iz Rusije. Videlo se, međutim i po pitanju vakcina da su opet sve hteli da centralizuju i opet su hteli da to isključivo budu zapadne vakcine i uradili su istu stvar u istoj krizi u razmamku od pola godine. Jednostavno, Zapad neće odustati dok god ima moć ili kapacitet nametanja svojih stavova drugima“,  zaključio je Pavić.

Sve što se dešavalo tokom pandemije i način nakoji su se sa njom nosili ključni globalni akteri, samo je potvrda da je vreme unipolarnog sveta u kome se pitaju samo zapadni centri moći, ostalo iza nas. U prednosti je onaj ko je to na vreme shvatio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala