Pamtimo podvige i junaštvo naše vojske: Rusija obeležava Dan zaštitnika otadžbine /video/

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u foto-galerijuVojnici na ceremoniji polaganja cveća u Jekaterinburgu
Vojnici na ceremoniji polaganja cveća u Jekaterinburgu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nasTelegram
U Rusiji se danas obeležavana dan zaštitnika otadžbine. Čestitke vojnicima, veteranima i civilnom osoblju uputili su predsednik zemlje Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruski lider je posebno istakao da su armija i flota uvek bile pouzdana podrška i zaštita države.

„Naravno, upućujem najsrdačnije reči zahvalnosti veteranima, velikoj generaciji koja nas je naučila da pobeđujemo i da se ne predajemo. Pamtimo te zavete. Pamtimo podvige ruske vojske koja je uvek neustrašivo branila svoju zemlju, primala na sebe najteže napade neprijatelja. Vekovna istorija Rusije ispunjena je neprolaznim primerima junaštva naših predaka. Upravo zbog toga su kod nas tako jake tradicije patriotizma, tradicije neraskidive veze između naroda, države i njihovim pouzdanim zaštitnicima – vojskom i flotom. Taj savez je kovan vekovima i danas je jednako važan i neophodan“, rekao je Putin.

On je dodao da je vojna profesija oduvek bila sudbina hrabrih ljudi snažnog duha i jake volje.

„Uvereni smo da u našim Oružanim snagama služe upravo takvi ljudi. To ste pokazali više puta, na vojnim  vežbama i u ratnim uslovima“, istakao je ruski lider.

Poručio je i da se zemlja ponosi veštinama svojih zaštitnika u vreme kada savremeni svet od njih zahteva stalnu opreznost i spremnost da momentalno reaguju na teške izazove.

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u foto-galerijuVojnici na ceremoniji svečanog polaganja cveća u Jekaterinburgu
Pamtimo podvige i junaštvo naše vojske: Rusija obeležava Dan zaštitnika otadžbine /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Vojnici na ceremoniji svečanog polaganja cveća u Jekaterinburgu

Putin je rekao da su oficiri oslonac armije i flote, ljudima od kojih zavisi ne samo odlična borbena obuka, koordinacija akcija, disciplina, nego i sam duh vojničke službe, gde su važni osećaj prijateljstva i uzajamnog razumevanja.

„Znam da su naši oficiri uvek bili i ostaju primer visokog profesionalizma, plemenitosti, izdržljivosti i časti. Zahvaljujem vam, dragi prijatelji, svim vojnicima, civilnom osoblju Oružanih snaga na dostojnom obavljanju vojne dužnosti“, poručio je Putin i još jednom zahvalio svim vojnicima na savesnoj službi, vernosti otadžbini i spremnosti da ustanu u njenu odbranu. Poželeo je svima dobro zdravlje i sve najbolje.

I ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu čestitao je vojnicima i veteranima Dan zaštitnika otadžbine, istakavši da je taj dan s pravom narodni i da oličava herojske stranice ratne istorije Rusije, snagu duha, hrabrost i slavu sjajnih pobeda ruske vojske.

© Sputnik / Tatьяna Meelь / Uđi u foto-galerijuDan zaštitnika otadžbine - ceremonija polaganja cveća u Vladivostoku
Pamtimo podvige i junaštvo naše vojske: Rusija obeležava Dan zaštitnika otadžbine /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Dan zaštitnika otadžbine - ceremonija polaganja cveća u Vladivostoku

Dodao je da posebne reči zahvalnosti zaslužuju veterani Drugog svetskog rata i da će njihov besmrtni podvig uvek biti za Ruse primer hrabrosti i nesebičnog služenja otadžbini.

Šojgu je naglasio da danas ruski vojnici, sledeći tradicije, usavršavaju svoju profesionalnu obuku, savladavaju savremeno oružje i tehniku, rešavaju važne zadatke za jačanje odbrambenih sposobnosti Rusije i zaštite njenih nacionalnih interesa.

Ministar je čestitao i porodicama, rođacima i bližnjima vojnika, poželeo im zdravlje, blagostanje i nova dostignuća u ime otadžbine.

Ministarstvo odbrane Rusije je povodom praznika objavilo specijalni snimak.

Čast. Dostojanstvo. Hrabrost. Vrednosti, čiji je kvalitet neosporan u svim vremenima. Upravo njih poseduju pravi zaštitnici otadžbine, čiji dan cela Rusija danas obeležava“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na njihovoj stranici na „Vkontakte“.

Građani Dan zaštitnika otadžbine smatraju i praznikom muškaraca i zaštitnika u najširem smislu reči.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala