Petar Božović laureat „Dobičinog prstena“: Bravure srpskog Džejmsa Dina uvek su stizale iz kontre

© Foto : Tanjug / Dragan KujundžićPetar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“
Petar Božović, 33. laureat nagrade  „Dobičin prsten“  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nasTelegram
Istaknuti dramski umetnik Petar Božović danas je primio prestižnu glumačku nagradu “Dobričin prsten” kao njen 33. laureat. Po mnogima reč je o našem Džejmsu Dinu čije su bravurozne uloge uvek stizale – iz kontre.

„Dobričin prsten“ srpskom Džejmsu Dinu

„Ljuba Tadić je uvek pričao da kad glumac ima nešto da kaže, on odmah kaže - ja. Tako ću i ja reći danas - Ja i Svetlana Bojković igrali smo davno u komadu ‘Đido’ Janka Veselinovića“, prisetio se svojih početaka glumačka legenda Petar Božović.

„Postoji tu jedna scena između likova sina i oca, gde sin samo vikne ’Pucaj, babo’, i na toj sceni bude ogroman aplauz. Kasnije se onda desilo da bude čak 15 zavesa, vraćanja na bis, onda se ja u garderobi obučem, izađem iz pozorišta, prolazim pored spomenika na Trgu republike, dok aplauz još traje”, duhovito je opisao Božović i dobio aplauz od prisutnih u foajeu pozorišta.

„Često se iz ovakvih anegdota saznaje o glumcu i njegovoj prirodi, a evo i ja da kažem pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu“, nastavio je Božović.

„Izađem isto tako iz teatra, prođem pored spomenika, i tek negde na Terazijama čujem kako jenjava aplauz“, rekao je Božović i izazvao novu seriju aplauza.
© Foto : Tanjug / Dragan KujundžićPetar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“
Petar Božović laureat „Dobičinog prstena“: Bravure srpskog Džejmsa Dina uvek su stizale iz kontre - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Petar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“

Glumio iz kontre

Predsednica žirija, pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović istakla da je Božović u karijeri imao više od 200 različitih scenskih pojava, iz mnogih vremena i epoha, što čini njegov glumački učinak jedinstvenim.

Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima odigrao je više od 200 ludaka, šaljivaca, zlikovaca, zanesenjaka, političkih buzdovana, prevratnika, seljaka, lekara, gubitnika.

„Nikad površno, nikad mlako, prizemno, proizvoljno ili otprilike, ali gotovo svaki put iz kontre“, kazala je Vida Ognjenović.

„Jednom me je pitao student šta znači tačno glumiti iz kontre, odmah sam mu odgovorila da je to ono što na sceni radi Petar Božović“, istakla je Ognjenović.

© Foto : Tanjug / Dragan KujundžićPozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović
Petar Božović laureat „Dobičinog prstena“: Bravure srpskog Džejmsa Dina uvek su stizale iz kontre - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović

Srpski Džejms Din

Svetlana Bojković koja je Božoviću uručila Dobričin prsten podsetila je da će ove jeseni biti 55 godina kako su Božović i ona primljeni na Akademiju na glumu, zajedno sa Brankom Milićevićem Kockicom, Ljiljanom Lašić i Dobrilom Stojnić koji su danas prisustvovali ovoj svečanosti.

Prijateljica i koleginica Ljiljana Dragutinović napomenula je da je laureat za nju uvek bio u glumištu i kod devojaka pravi domaći Džems Din, ali sa razlogom. Takođe je navela da je uvek imao čvrsto i neprobojno lice i poseban šarm.

© Foto : Tanjug / Dragan KujundžićPetar Božović i Svetlana Bojković na svečanosti dodele nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije „Dobičin prsten“
Petar Božović laureat „Dobičinog prstena“: Bravure srpskog Džejmsa Dina uvek su stizale iz kontre - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Petar Božović i Svetlana Bojković na svečanosti dodele nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije „Dobičin prsten“
U konkurenciji bilo 13 istaknutih glumaca

Stručni žiri bio je sastavljen od sedam članova koji su doneli odluku 18. decembra tajnim glasanjem i većinom glasova: Mirjana Karanović, prethodna dobitnica, Svetlana Bojković, jedna od ranijih dobitnica, Vida Ognjenović, predsednik Žirija, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

Predsednik UDUS-a glumac Vojislav Voja Brajović naglasio je da su u konkurenciji za nagradu „Dobričin prsten“ bilo još 13 istaknutih glumaca: Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Saša Torlaković i Tihomir Stanić.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena antologijskog glumca Dobrice Milutinovića, i od unikatne oslikane diplome na pergamentu - rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Brajović je napravio i kratku posvetu preminulim kolegama glumaca i drugih dramskih umetnika koji su izgubili bitku u borbi protiv kovida 19, a jedan od spomenutih u konkurenciji za nagradu Zijah Sokolović upravo se oporavlja od ove pošasti u Banja Luci, kako ga je izdvojio predsednik UDUS-a, a prenosi Tanjug. 

Podršku dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok je organizaciju svečane dodele realizovalo Narodno pozorište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala