Poljska se plaši mogućeg nuklearnog rata Rusije i NATO-a

Nuklearni rat - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Poljski mediji smatraju da Rusija „želi oružanu konfrontaciju“ sa NATO-om i „ne isključuje mogućnost primene nuklearnog naoružanja“. Autori okrivljuju Rusiju za razradu scenarija agresivnog ratovanja.

Članak je objavljen sa sajtu „Gazeta Poljska“. Prema mišljenju autora, „vlast u Rusiji smatra da samo odustajanje NATO-a od odbrambenih planova, kao i povlačenje trupa i tehnike iz zemalja istočnog krila Alijanse, može da obezbedi mir u Evropi“.

Autor tvrdi da „Rusija koristi najtežu artiljeriju“, pozivajući se na decembarski članak ruskog vojnog specijaliste i doktora vojnih nauka Vladilena Stučinskog i kandidata vojnih nauka Mihaila Koroljkova, objavljenog u listu „Vazdušno-kosmičke snage. Teorija i praksa“.

Autori smatraju da je važan uslov uspeha takvog napada koordinisani rad avijacije, bespilotnih letelica, raketnih sistema različitih klasa i namena, opreme za elektronsko ratovanje i perspektivnog naoružanja zasnovanog na novim fizičkim principima. Sva ova sredstva bi trebalo primenjivati u okviru jedinstvene izviđačko-udarne snage. Kao jedan od elemenata takvog grupisanja spominju se hipersonične rakete „Kinžal“ na avionima MiG-31K.
Američka bespilotna letelica MKu-9 Riper - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Američki mediji: SAD se pripremaju za „obuzdavanje“ Rusije u Evropi

Prema rečima autora, takav udar bi trebalo da obezoruža napad NATO-a, onemogući realizaciju „višesfernih operacija“, posle čega će rukovodstvo država-agresora odbiti da ga nastavi.

Poljski autor Konrad Visocki, komentarišući ruski članak, smatra da bi se osnovni napad protiv država NATO-a vodio iz Kalinjingradske oblasti, a naoružanje koje se tamo nalazi „garantovalo bi Rusiji uspeh u prvim satima hipotetičkog rata“. On navodi da se Poljska i baltičke države nalaze na spisku ciljeva za izvođenje uslovnih udara u vežbama Oružanih snaga Rusije „koje smo više puta primetili u prethodnim vežbama ove vrste“, piše Visocki.

Ranije je „Profil“ saopštio, da se, prema podacima deklasifikovanih dokumenata američkog Stejt departmenta, SSSR u jesen 1983. godine pripremao za nuklearni rat sa NATO-om. Pripreme su se odvijale zbog pojačanih tenzija tokom NATO vežbi „Ejbl arčer“ (Able Archer) u Zapadnoj Evropi. Prema podacima Amerikanaca, oko sto aviona iz sastava avijacije Četvrte i Šesnaeste vazdušne armije pripremalo se za primenu nuklearnog naoružanja.

Među avionima su bili lovci-bombarderi MiG-27, Su-17 i glavni bombarderi Su-24. Povišena borbena gotovost sovjetske avijacije, uključujući i spremnost za upotrebu nuklearnog naoružanja, izazvana je pogrešnim tumačenjem akcija zemalja NATO-a, koje su u SSSR-u doživljavane kao deo priprema za mogući rat zbog katastrofalnog pogoršanja odnosa između Moskve i zemalja Zapada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala