U Crnoj Gori u toku velika policijska akcija privođenja zbog tendera za elektronski nadzor granice

© Sputnik / Nebojša PopovićPolicija Crne Gore
Policija Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U velikoj akciji crnogorske policije, koja je u toku, jutros je privedeno više osoba zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, gde je otkrivena pronevera više od milion evra iz donacije EU, saznaju „Vijesti“.

Privedeni su članovi Tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić.

Takođe su privedeni članovi Komisije za praćenje realizacije ugovora, koji je zaključen sa preduzećem „Makina sekjuriti“ u martu 2018. godine, Bojana Lučić, Ivan Glomazić, kao i odgovorno lice iz firme „For lajt“, Višnja Đurović, koja je učestvovala na tenderu, a bavi se prodajom tepiha, prenele su Vijesti.

Radi se o ugovoru vrednom 1.144.850 eura, a proneveru je otkrila Međuresorska komisija koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović da ispita slučaj.

Nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene

Nalaze komisije saopštili su na konferenciji za novinare 18. februara potpredsednik Vlade Dritan Abazović i državni sekretar za kontrolu rada policije u MUP-u Rade Milošević koji je na čelu Međuresorske komisije.

Oni su saopštili da je otkrivena pronevera od više od milion evra koje je obezbedila EU kroz direktnu budžetsku podršku kroz Šengenski sporazum. Radi se o donaciji za obezbeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji koja je bila godinu i po bez adekvatnog nadzora jer kupljena oprema ne radi.

Milošević je kazao da su utvrdili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene.

„Firma koja je dobila tender, to su osnovi sumnje, uklonila je nalepnice jeftinijeg proizvođača i zalepila nalepnice renomiranog preduzeća“, istakao je Milošević.

Namešten tender

Kako su “Vijesti” ranije objavile radi se o opremi kineskog proizvođača „Dahua“, čije su nalepnice skinute, a zalepljene etikete firme „Sikurit video“ iz Italije.

Milošević je rekao da je tender bio namešten i da je tendencija bila da ga dobije beogradska firma „Makina sekjuriti“ jer je sva procedura odrađena mimo zakona.

Kazao je i da je nuđen mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku, koji je to tada prijavio tužilaštvu.

U Izveštaju Međuresorske komisije Drobnjakova je, koja je tada bila načelnica Nacionalnog koordinacionog centra (NCC) MUP, više puta pomenuta kao odgovorna za loše sproveden tenderski postupak i da nije omogućila učešće Granične policije, koja je više puta insistirala na tome.

Međuresorska komisija utvrdila je i da MUP Crne Gore nije korisnik, a ni vlasnik sistema za elektronski nadzor pomorske granice ka Albaniji i Hrvatskoj, jer ne poseduje administrativne šifre za pristup radarskoj opremi koju je nabavila beogradska firma „Makina sekjuriti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala