„Planuo“ vakcinacijski turizam: Kad ste već na odmoru...

CC BY 2.0 / Rcgtrrz / Clearwater Beach, FloridaPlяž Clearwater vo Floride, SŠA
Plяž Clearwater vo Floride, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vakcinacijski turizam se već neko vreme primećuje u Sjedinjenim Državama, gde vakcinaciju organizuje svaka savezna država za sebe.

Pravila su različita i tako su, na primer, u Nju Džersiju pušači među onima koje treba prvo vakcinisati.

Sa druge strane, na Floridi, vakcina se nudi besplatno i bezuslovno osobama starijim od 65 godina. To je prilika Amerikancima koji imaju dom negde drugde, ali i bogatim strancima, da Floridu posete samo radi vakcinacije, prenosi B 92.

Nekoliko američkih medija izveštavalo je o kanadskim, brazilskim i argentinskim turistima koje su susretali, i ponekad ispitivali, u redovima centara za vakcinaciju. To je posebno bio slučaj sa centrima iz lanca "Publik super markets", koji je u partnerstvu sa državom.

Potpredsednik jedne privatne kanadske avio-kompanije sa sedištem u Torontu izjavio je da primaju zahteve klijenata koji su spremni da odlete na Floridu, ako imaju potvrđen termin i potom se istog dana vrate kući.

Prema britanskom listu "Gardijan", na Floridi je gotovo 50.000 doza dato turistima ili Amerikancima sa boravištem na drugom mestu, starijim od 65 godina. Ova cifra može izgledati marginalno (3,5% od ukupnog broja na kraju januara).

Međutim, republikanski guverner Ron de Santis i gradonačelnik Majamija, Fransis Suarez, zatražili su pojačanu kontrolu u centrima za vakcinaciju, jer se nekoliko stanovnika Floride žalilo da nisu mogli da dobiju termin, piše Travel magazine.

Tako je od 21. januara, da bi se neko registrovao u centru, potrebno da pokaže ličnu kartu ili račune koji dokazuju najmanje tri meseca godišnje boravka na Floridi. Stanovnici se žale i na ovu meru, jer ona sigurno neće sprečiti brojne kanadske penzionere koji borave na Floridi tokom zimskih meseci da se vakcinišu.

Na međunarodnom nivou, koncept "vakcinacijskog turizma”, sličan turizmu koji već postoji za ugradnju implantata u grudi ili presađivanje kose, rođen je u Indiji. Jedna agencija je krajem novembra ponudila četvorodnevni boravak u SAD, kao i let od Bombaja do Njujorka, Indijcima sa važećom američkom vizom. Cena paketa je iznosila 2.000 dolara, a prema lokalnim medijima, ovaj potez je naišao na osudu.

Nakon toga, Indija je 16. januara započela kampanju vakcinacije i planirano je da se do jula imunizuje 300 miliona ljudi. Međutim, određeni delovi stanovništva imaju prednost. Tako će se najugroženiji i najizloženiji koronavirusu, uključujući 30 miliona zdravstvenih radnika u zemlji, vakcinisati kao prioritet. Nakon toga će do kraja 2021. godine uslediti vakcinacija osoba preko 50 godina, tj. još najmanje 260 miliona ljudi.

Ali za ostale, neki od indijskih turoperatora, već nude "ol-inkluziv" pakete za Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Rusiju. U paketu su avionske karte, smeštaj, ponekad kratki obilazak i vakcinacija. Agencije nude mogućnost boravka na lokaciji kako bi se primila i druga doza ili mogućnost dvostrukog putovanja, u okviru iste ponude.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala