„Pred kolapsom smo“: Crna Gora traži pomoć od EU i NATO-a

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Đorđe Radulović, ministar spoljnih poslova Crne Gore, uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer je, kako je naveo, zdravstveni sistem pred pucanjem.

Radulović od zemalja članica nije tražio vakcine već da, ukoliko su u mogućnosti, u Crnu Goru hitno pošalju lekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, piše Pobjeda.

Apelom Ministarstva spoljnih poslova, o kojem Vlada nije informisala crnogorsku javnost, traži se podrška u okviru Mehanizama civilne zaštite da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

„Kako bi se suprotstavili tom izazovu, obnovili smo zahtev ka EU civilnom mehanizmu zaštite (EU Civil Protection Mechanism) za dodatnu pomoć. Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno“, navodi Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid, prenosi RTCG.

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović 3. marta saopštila javnosti kako je odlučeno da još ne dođe do potpunog zaključavanja, te da će sa tim sačekati narednih deset dana, kako bi se videli efekti aktuelnih mera, Radulović u pismu - koje je evropskim diplomatama poslato samo dan kasnije - najavljuje drugačiji rasplet.

„Spoljna pomoć ovakvog tipa jedan je od ključnih elemenata koji nam može pomoći da se izborimo sa situacijom u bliskoj budućnosti. Lekari u Crnoj Gori rade sve kako bi ispratili procedure i protokole, ali, nažalost, skoro smo limitirani kada je reč o ljudskim resursima. Situacija uzima danak i u velikom broju žrtava. Kako bi smirili situaciju, uveli smo strože mere, sa izglednim uvođenjem 'zaključavanja' kako bi izbegli kolaps našeg zdravstvenog sistema“, naveo je Radulović.

Nažalost, kako je priznao, Crna Gora je trenutno jedna od zemalja koja je najozbiljnije pogođena virusom korona u Evropi.

Beleži se, prema rečima ministra, visok nivo lokalne transmisije kao i veliki broj hospitalizovanih pacijenata u svim delovima zemlje, „a lekari i medicinsko osoblje su gotovo iscrpljeni“.

„U izazovnim vremenima za celi svet, saradnja i solidarnost su ključ. Tokom ovog perioda svedoci smo da bez obzira koliko je pandemija 'razbila' ceo svet, jedinstvo i zajednička akcija su ključni. Vaša pomoć, u meri mogućeg, bila bi izuzetno značajna za prevazilaženje teške situacije u našoj zemlji što pre i sa što manje posledica“, zaključuje Radulović u pismu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala