Japanski ekspert: Tokio treba da pokaže spremnost da blokira Južne Kurile

© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u foto-galerijuKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Japan treba da pokaže „spremnost i sposobnost“ da blokira moreuze između kopnenog dela Rusije i Južnih Kurila u cilju rešavanja „teritorijalnog pitanja“, rekao je japanski politički analitičar, bivši diplomata Akio Kavatao za portal „Njuzvik Japan“.
„Kako bi ruske vlasti shvatile važnost rešavanja teritorijalnog problema, japanska vlada treba da pokaže svoju spremnost i sposobnost da blokira moreuze La Peruz i Cugaru koji predstavljaju glavne maršrute za snabdevanje između kopna Rusije i četiri 'severna ostrva'“, rekao je japanski ekspert.

Pritom, kako je istakao, Tokio u ovom momentu ne treba da žuri sa rešavanjem kurilskog pitanja, već treba da sačeka da „nacionalna moć“ Rusije „opadne, kao devedesetih godina prošlog veka“. Međutim, on priznaje da se ništa slično ne može predvideti u doglednoj budućnosti, stoga Japan treba da se pripremi na „dug proces“ rada na teritorijalnom problemu.

Ono što Tokio već sada treba da učini, prema mišljenju Kavata, jeste da „uništi glavni preduslov stava Rusije“ i da celom svetu pokaže da sporazum iz Jalte, potpisan 1945. godine, sam po sebi ne definiše menjanje granica između Rusije i Japana i da „SAD u Jalti uopšte nisu ustupile četiri 'severna ostrva' Sovjetskom Savezu“. U svemu tome bolje je sačuvati smirenost i hladnokrvnost, a takođe izbegavati nepotrebnu buku u medijima, precizira on.

„Odnose sa Rusijom treba da gradimo kompleksno, postepeno nastojeći da stvorimo kod nje raspoloženja koja su za nas povoljna sa stanovišta rešavanja teritorijalnog pitanja“, zaključuje japanski ekspert.

Akio Kavatao je dugo radio u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, tri puta je bio na poslovnim putovanjima u ambasadi u Sovjetskom Savezu i u Rusiji. Predaje na Univerzitetu u Tokiju i Univerzitetu Vaseda kao gostujući profesor.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se narušavanje teritorijalne celovitosti Rusije, uključujući i delimično otuđenje teritorije, izjednačava sa ekstremizmom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala