Proizvodnja ruske vakcine na „Torlaku“ počinje 20. maja

© Foto : Sputnjiku ustupio Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvojSastanak koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov
Sastanak koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Proizvodnja ruske vakcine ’Sputnjik Ve‘ na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena ’Sputnjik Ve‘ vakcina”, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi sa njegovim ruskim kolegom, ministrom industirije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu i moći da je izvozi po celoj Evropi“, naglasio je Popović.

Ministar je rekao da su u izradi mape puta učestvovali najkompetentniji instituti iz Rusije, pre svih, „Gamaleja“, Institutu koji je stvorio vakcinu „Sputnjik Ve“, te Ruski fond direktnih investicija, rusko Ministarstvo industrije i trgovine i fabrika „Gemerijum“, iz Vladimirske oblasti iz koje Srbija danas dobija najveći broj vakcina.

„Kada je reč o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri miliona vakcina“, rekao je Popović.

Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, 15. februara u Beogradu, izdat je nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Uradili smo to i pre zadatog roka“, rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima, a do 16. aprila u Srbiju bi trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu „Torlak“.

„Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut ’Gamaleja‘“, objašnjava Popović.

To ispitivanje, pojašnjava, traje 21 dan, a posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji.

Popović je istakao da „prva faza“ proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

„Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom punom ciklusu, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta ’Torlaka‘, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine“, rekao je Popović.

On je zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji.

„Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi“, rekao je Popović.

Pogledajte i:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala