Gincburg: Nema nijednog smrtnog slučaja nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u foto-galerijuVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Do sada nije zabeležen nijedan smrtni ishod nakon primanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je direktor Naučnog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg tokom onlajn brifinga.

„Oni koji su vakcinisani garantovano neće morati da budu hospitalizovani i virus im se neće spustiti u pluća. Odnosno, nakon dolaženja u dodir sa ovom bolešću kod vakcinisanih ‘Sputnjikom Ve’, na vrlo velikom broju ispitanika nisu zabeleženi teški slučajevi, a da ne govorimo o smrtnim slučajevima. Svi vakcinisani su zaštićeni“, naglasio je on.

Nema neželjenih efekata 

Nezavisni eksperti iz nekoliko zemalja primetili su da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata od vakcinacije „Sputnjikom Ve“, saopštio je Gincburg.

Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Već 50 zemalja odobrilo rusku vakcinu „Sputnjik Ve“

Kako je naveo, „u Argentini je izvršen veliki nadzor vakcine“. Tamo je više od 300.000 dobrovoljaca vakcinisano „Sputnjikom Ve“. Prema izveštaju lokalnog Ministarstva zdravlja, kod vakcinisanih nisu primećeni neželjeni efekti.

Gincburg je dodao da se nakon vakcinacije mogu javiti samo one nuspojave koje su navedene u uputstvima za preparat: povišena temperatura do 38 stepeni, glavobolja, bolovi u mišićima, crvenilo na mestu uboda.

Gincburg je naveo i da je do sada proizvedeno više od deset miliona doza vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Direktor Centra objasnio je da sve partije vakcine prolaze kontrolu u Centru „Gamaleja“ prema 18 parametara i kvalitet svih preparata je isti.

„Sve serije ‘Sputnjika Ve’, koje se sada proizvode i u našoj zemlji i u svetu... prolaze kontrolu od 18 parametara u tom institutu... ‘Gamaleja’“, rekao je on na brifingu.

Gincburg je precizirao da se prva i druga komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ mogu dobiti u različitim zemljama.

On je objasnio da razmak između vakcinacije prvom i drugom komponentom može da se poveća na 60 dana i naglasio da to neće uticati na efikasnost vakcine.

Aktiviranje antitela

Vakcina „Sputnjik Ve“ formira imunitet koji omogućava da se prilikom ponovnog susreta sa virusom aktiviraju antitela u roku od dva do tri dana, dodao je on.

Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
„Vakcina za celokupno čovečanstvo“: Ugledni časopis potvrdio - Sputnjik Ve efikasan 91,6 odsto

„Ona ima imunološki sistem, memoriju, što je najvrednije u imunološkom odgovoru. Odnosno, prilikom ponovnog susreta sa patogenima, antitela i zaštitna svojstva ne nastaju u roku od nekoliko nedelja, već se formiraju, sa dobrim pamćenjem, u roku od nekoliko dana, bukvalno, za dva do tri dana“, istakao je Gincburg.  

Vakcinacija onih koji su preležali

Vakcinacija prvom komponentom vakcine „Sputnjik Ve“ može poboljšati imunitet onima koji su preležali virus korona, dok druga komponenta možda neće pružiti dodatnu zaštitu, smatra Gincburg.

„Oni koji su preležali, već su se susreli sa ovim virusom. Stoga, kada ih vakcinišemo prvom komponentom vakcine ‘Sputnjik V’, dobijamo situaciju pojačavanja imuniteta koji su dobili nakon što su preležali (kovid). Zbog toga su kod njih titri antitela (relativni sadržaj antitela u krvi) takođe prilično visoki, kao u slučaju dvostruke vakcinacije. Stoga, pre vakcinacije drugom komponentom, nakon prve vakcinacije, treba odrediti titre zaštitnih antitela i posle toga doneti odluku o vakcinaciji drugom komponentom“, objasnio je on.

Naučnik je primetio da vakcinacija pacijenta koji je preboleo kovid drugom komponentom „Sputnjika Ve“ neće dati negativan efekat, ali možda neće doći do dodatne zaštite.

Zaštita od britanskog soja

Direktor centra „Gamaleja“ rekao je i da „Sputnjik Ve“ štiti od britanskog soja kovida 19, a da su u toku istraživanja o zaštiti od drugih sojeva.

„Do danas je eksperimentalno provereno, uključujući i u laboratorijama našeg Instituta, da ‘Sputnjik Ve’, serum dobijen od vakcinisanih ‘Sputnjikom Ve’, odlično neutrališe britansku verziju patogena kovid 19“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, istraživanje zaštite od drugih sojeva je u toku, a rezultati bi mogli da se pojave za nedelju ili nešto više dana.

Proizvodnja u Italiji

Gincburg je potvrdio da je planirano da se u Italiji do maja proizvodi 10 miliona doza vakcina „Sputnjik Ve“ mesečno.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Francuska navela uslov za zajedničku proizvodnju „Sputnjika Ve“
„Na teritoriji Italije pokreće se proizvodnja i to u vrlo velikim razmerama. Do maja će proizvodnja dostići 10 miliona doza vakcina mesečno“, istakao je on.

Gincburg je dodao da su u početnoj fazi pregovori o mogućnosti puštanja ovog preparata i u drugim zemljama Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala