Nemačka: Treći entitet ne može biti cilj reformi u BiH

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne može biti cilj reformskih napora, saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova povodom reforme Izbornog zakona u BiH.

To je stiglo kao odgovor na pitanje koje je vladi u Berlinu uputio član nemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni Manuel Saracin, a koje glasi: „Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?“

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru Saracinu da nemačka Vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

„Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Nemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promoviše građansko društvo i prevaziđe podele po etničkim linijama“, kaže se u odgovoru.

Prema mišljenju savezne vlade, „postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci“, navodi se, pored ostalog, u odgovoru, preneo je Tanjug, pozivajući se na nemačke medije.

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, deo je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine.

„Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava“, dodaje se.

U odgovoru na upit Saracina, navodi se i kako se nemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala