Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori traži zaštitu ćirilice

© Sputnik / Marijana KolakovićĆirilica
Ćirilica  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori saopštio je da zahteva da se kroz inicijativu poslanika nove parlamentarne većine uvrsti u skupštinsku proceduru i usvoji predlog Zakona o zaštiti ćiriličnog pisma u Crnoj Gori. Kako se navodi, to je neophodno da bi se ostvarilo ono što je Ustavom garantovano.

Predlog zakona o zaštiti ćiriličnog pisma u Crnoj Gori dostavljen je svim poslaničkim klubovima parlamentarne većine na dalju proceduru.

Srpski nacionalni savjet podseća da je u Ustavu Crne Gore, u članu 13, nedvosmisleno utvrđeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, što je u praksi apsoluno neprimenjeno.

„Bez obzira na ustavnu zagarantovanost ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma doskorašnja parlamentarna većina odbijala je da Predlog zakona o zaštiti ćiriličnog pisma uvrsti u skupštinsku proceduru i pored zvaničnih preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Ćirilica u Crnoj Gori danas ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u kratkom vremenu, gotovo svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi i nazivi ulica, ispisani latinicom.

„Na latinici se vodi sva državna administracija i korespodencija, uz gotovo potpuno izopšavanje ćiriličnog pisma. Ukoliko bi se nastavio ovakav trend napuštanja ćirilice, nje bi u veoma kratkom vremenu naprosto nestalo sa prostora Crne Gore, što bi bio ne samo nedopustivi diskriminatorski čin prema onom delu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego i nezapamćeno anticivilizacijsko nasilje nad istorijom i kulturom Crne Gore“, naglašava Srpski naionalni savjet.

Podseća se da je ćirilicom ispisana knjiga „Miroslavljevo jevanđelje“, koju je Unesko uvrstio u ediciju „Pamćenje sveta“, kao jedno od najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija, kao i „Oktoih“ i druge knjige iz Crnojevića štamparija, čije štampanje predstavlja najznačajniji datum kulturne istorije Crne Gore.

„Ćirilicom smo se upisali među civilizovane (slovesne) i istorijske narode Evrope i sveta i njome ispisali sve naše kulturne tragove. Crna Gora je bila najćiriličnija republika u bivšoj zajedničkoj državi. Stoga Srpski nacionalni savjet imperativno od nove skupštinske većine traži da se kroz donošenje Zakona o zaštiti ćiriličnog pisma u Crnoj Gori ispoštuje ustavom zagarantovana ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma“, zaključuje Srpski nacionalni savjet. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala