Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Davenport treći put: Britanac na novom kosovskom zadatku – sve resurse staviti u američke interese

© Tanjug / OKSANA TOSKICMajkl Davenport
Majkl Davenport  - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Pratite nas
Imenovanje britanskog diplomate Majkla Davenporta za šefa misije OEBS na Kosovu i Metohiji šalje više poruka, ali pre svega onu da će uz punu saradnju najjačih saveznika Londona i Vašingtona, on projektovati pre svega  američke interese, zbog čega će biti upregnuti svi resursi pa i dosada malo zapaženi OEBS.

Beogradu dobro poznati diplomata, britanski ambasador u Srbiji od 2010. do 2013. godine, a potom i šef Delegacije EU u Srbiji od 2013. do 2017. po treći put je u Srbiji. Nakon što je diplomatsku karijeru 2017. nastavio ambasadorovanjem u Kuvajtu, vratio se, doduše ne u Beograd nego u Prištinu, preuzevši rukovođenje misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu i Metohiji.

On je osmi šef te misije od njenog osnivanja 1999. godine i nasledio je ambasadora Jana Bratua iz Norveške. Šta možemo očekivati od angažmana Davenporta koji je nesumnjivo najzvučnije ime među dosadašnjim diplomatama na tom mestu, a dolazi u vreme sve većih pritisaka na Beograd da prihvati famozni pravnoobavezujući sporazum sa Prištinom, odnosno da prizna samoproglašenu državnost Kosova.

CC0 / Balkans Photos / Imenovanje Majkla Davenporta za šefa misije OEBS na Kosovu i Metohiji znači da će uz punu saradnju najjačih saveznika Londona i Vašingtona, on projektovati pre svega  američke interese.
Davenport treći put: Britanac na novom kosovskom zadatku – sve resurse staviti u američke interese - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Imenovanje Majkla Davenporta za šefa misije OEBS na Kosovu i Metohiji znači da će uz punu saradnju najjačih saveznika Londona i Vašingtona, on projektovati pre svega  američke interese.

Povratak Davenporta: U interese SAD upregnuti i OEBS

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević napominje da dolazi iskusan diplomata i to u instituciju koja ima svoju funkciju, što pokazuje da će budući rasplet i pritisak vezano za rešavanje kosovskog čvora dobiti na dinamici.

„Druga stvar je što se radi o britanskom diplomati što ukazuje na dve stvari – jedna je interes Britanije da se aktivnije uključi i da direktno deluje, imajući u vidu da je izašla iz Evropske unije i da u regionu projektuje svoju politiku i sopstvenu političku strategiju“.

Britanija se vraća na Zapadni Balkan

Ta namera je, kako podseća, bila jasna još 2018. kada je njihova tadašnja premijerka Tereza Mej iz Sofije, sa samita EU-Zapadni Balkan, došla u Skoplje i izjavila da Britanija ostaje zainteresovana za naš region i da će svakako tu biti aktivna.

On, uz to, ukazuje i na drugi aspekt.

„Treba računati na punu koordinaciju Vašingtona i Londona i na njihovu punu saradnju tako da dolazak Davenporta, Britanca svakako znači i projekciju nekih američkih interesa na tom prostoru. Verovatno hoće da popune te međunarodne organizacije svojim ljudima i da po toj osnovi deluju sinhronizovano u Prištini“, objašnjava naš sagovornik.

Po njegovoj oceni, imenovanje Davenporta, ima i treći aspekt, a to je da će on u punoj funkciji i u punom angažmanu uključiti OEBS na tom prostoru.

© PixabayDolazak britanskog diplomate na Kosovo i Metohiju znači da je interes Britanije da se aktivnije uključi na tom prostoru.
Davenport treći put: Britanac na novom kosovskom zadatku – sve resurse staviti u američke interese - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Dolazak britanskog diplomate na Kosovo i Metohiju znači da je interes Britanije da se aktivnije uključi na tom prostoru.

OEBS je, kako kaže, do sada na neki način bio isključen, nezapažen i potpuno izuzet. Davenport na čelo njegove misije, uveren je Milivojević, ne dolazi zbog penzije ili namere da dobije sinekuru. Dolazi kao aktivno lice koje poznaje region, veoma dobro poznaje nas i biće u stanju da se aktivno stavi u funkciju zapadnih interesa, ne sumnja naš nekadašnji diplomata.

Žurba traži podizanje dinamike

„Sigurno je deo mozaika vezanog za interese Zapada da se pitanje Kosova ubrzanije rešava, da se podigne dinamika i da se uključe svi mehanizmi koji stoje na raspolaganju, a OEBS jeste jedan od tih mehanizama. U OEBS-u su Amerika i Kanada, ali i Rusija, dakle svi akteri koji su na tom terenu, tako da se širi lepeza delovanja i uticaja. Ne završava se samo sa Evropskom unijom, jer je očigledno da je posredovanje EU manje uspešno i da kao mehnaizam ne daje onaj optimum za šta je Zapad sada zainteresovan“, ističe naš sagovornik.

Tako Zapad sada može da deluje i po liniji OEBS-a i da na indirektan način budu uključeni i ostali akteri koji to ne mogu kroz EU i kroz NATO. Kako smatra, uključenjem OEBS-a diže se dinamika i ceo kontekst dobija jednu širu dimenziju.

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u foto-galerijuOEBS je do sada bio nezapažen na Kosovu i Metohiji, što bi dolaskom Davenporta na čelo njegove misije moglo da se promeni jer će zarad bržeg rešavanja kosovskog pitanja biti uključeni svi mehanizmi u taj posao.
Davenport treći put: Britanac na novom kosovskom zadatku – sve resurse staviti u američke interese - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
OEBS je do sada bio nezapažen na Kosovu i Metohiji, što bi dolaskom Davenporta na čelo njegove misije moglo da se promeni jer će zarad bržeg rešavanja kosovskog pitanja biti uključeni svi mehanizmi u taj posao.

Beogradu koji se nalazi u teškoj situaciji zato će, ne sumnja, biti još teže.

„Potpuno je jasno, što vidimo iz gomile izjava, nastupa, da je ovaj region ušao u interesnu sferu i da je u Evropi to jedna od ključnih tačaka kojom se rešava strateški cilj zapadne alijanse, da se ceo ovaj prostor preuzme, da se to pitanje zatvori i da se ide prema Rusiji“, ističe Milivojević.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala