Rat u Bosni bio građanski: Srbi vodili odbrambeni, bošnjačka elita – džihad

© AFP 2022 / ODD ANDERSEN Alija Izetbegović
Alija Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Rat u BiH u osnovi je bio građanski i etnički rat tri naroda u kojem su se Srbi borili da spreče ono što se smatralo genocidom 1941. godine, a onda i za svoja ljudska i građanska prava koja im kao konstitutivnom narodu pripadaju, piše u Izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995.

U tom smislu, navodi se, Republika Srpska vodila je odbrambeni rat od 1992. do 1995. godine, a sa stanovišta muslimanske političke i verske elite u BiH građanski rat je nesumnjivo bio džihad za oslobađanje muslimanskih zemalja od nevernika i uspostavljanje islamske države zasnovane na šerijatskom zakonu na Balkanu.

Formiranje odreda „El mudžahedin“, kao službene jedinice Sedme muslimanske brigade Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koju su sačinjavali strani teroristički borci iz celog sveta, njihov modus operandi, metode širenja propagande i veze sa međunarodnim terorističkim organizacijama otkrivaju karakter i prirodu građanskog rata u BiH sa stanovišta muslimanske političke i verske elite u BiH (Alije Izetbegovića, SDA i bosanskog ulema), ističe se u Izveštaju.

Takozvana Armija BiH stvorena je kao sredstvo SDA i islamizovana je i kao takva bila je poprilično monoetnička i muslimanska, te stoga nije imala moralno pravo da izvrši zadatak da obezbedi nacionalnu i socijalnu ravnopravnost za sva tri naroda u tadašnjoj Republici BiH, piše u Izveštaju ove komisije, čije delove prenosi Srna.

Direktni rezultati građanskog rata u BiH, koji je bio koban za glavne učesnike i marginalan za strance koji su intervenisali nepozvani, bili su višestruki, a neposredan povod bio je referendum o nezavisnosti 1992. godine, kojim je ignorisana izričita volja Srba iz BiH da ostanu u Jugoslaviji, zemlji u kojoj su živeli od 1918.

U Izveštaju je istaknuto da uzajamna netolerancija, pa i mržnja, između svih bivših jugoslovenskih nacionalnosti, posebno između tri glavne komponente Socijalističke Republike BiH (Srba, Hrvata i Muslimana), koja je bila prikrivena tokom trajanja jugoslovenske države, eksplodirala je odmah nakon što su uklonjena ograničenja tokom oružanih sukoba koji su se istovremeno razbuktali u svim delovima bivše Jugoslavije, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala