Rat tajnim papirima: Šta tačno Zapad očekuje od Srbije i koliko je spremna da popusti

CC0 / Pexels/Andrea Piacquadio / Papiri, dokumenta
Papiri, dokumenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Poplava non-pejpera, tajnim papirima koji „plutaju“ Balkanom ispipavanje su pulsa - na šta je Srbija spremna, a na šta ne. To je poenta i slovenačkog papira koji se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i novog koji se odnosi na rešenje kosovskog pitanja, kaže nam Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike.

Deđanski ističe da ni jedan ni drugi papir nisu slučajno lansirani u javnost. U njima je, naime, potencijalni spisak želja zapada – šta tačno očekuju da Srbija pristane.

„Takođe je jasno da iza oba „nepostojeća“ dokumenta stoje oni koji žele da pritisnu Srbiju da pristane na nešto što joj ne odgovara, a sve je i „upozorenje“ šta se od nje očekuje i o kojim potencijalnim rešenjima bi mogla da razmišlja,“ kaže naš sagovornik.

Naravno, Srbija ima svoje ciljeve i ni jedan non–pejper je neće naterati da promeni mišljenje ako je ono na štetu srpskog naroda.

Rat tajnim papirima - testiranje granica Srbije

„Na probni balon za BiH i RS iz Slovenije, dali smo svoj odgovor, nije se „primio“. A sada sa Kosova opet pokušavaju da objasne kako Srbija opet treba da se odrekne nečeg svog, kako bi Kosovo postalo nezavisna država,“ kaže naš sagovornik.  

Po njegovim rečima, kosovski non-pejper je donekle lukaviji od slovenačkog jer su u njemu apostrofirane neke tačke koje bi Srbiji i odgovarale, kao što je autonomija SPC na primer.

„Ipak, mislim da su to samo zamke i da se pokušava preko ovakvih priča da se vidi dokle je Srbija spremna da ide u popuštanju. Mada, jasno je da bez ozbiljnih ustupaka Srbiji i dogovora koji bi zadovoljio obe strane -  rešenja nema. Tu nikakvi non-pejperi neće pomoći,“ kaže on.   

Poenta je samo da oni pokušavaju da vide da li smo mi spremni da popustimo.

„Ali, naša pozicija je čvrsta, prihvatljivo bi bilo neko sveobuhvatno rešenje gde će i srpski narod biti zadovoljan,“ kaže naš sagovornik.

Non-pejper diplomatska taktika

Deđanski objašnjava da u diplomatskom jeziku termin non-pejper uključuje ona dokumenta koje jedan akter neformalno podnosi kako bi testirao prihvatanje predloga ili nacrta ugovora među ostalim stranama.

„Ako takav rad naiđe na otpor, može se povući u bilo kom trenutku jer nije službeni dokument, već neobavezujući diskusioni članak,“  dodaje naš sagovornik.

Non-pejper je napisan na papiru bez zaglavlja i ne sadrži naslov, obrazac za unos ili zatvaranje, datum, potpis ili zvanični pečat kako bi se izbegla težina formalne pisane izjave i sprečilo da papir kao dokument bude prosleđen jednoj od uključenih strana...

Detalji papira za Kosovo

„Koha ditore“ je objavio sadržaj navodnog non-pejpera u kom je navedeno da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova. Među ostalim tačkama, list navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona.

Prema ovom dokumentu je predviđeno i da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je „non-pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Nemačka demantuje kosovski list 

Autentičnost ovog dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

U međuvremenu, nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavio je da je takozvani francusko-nemački „non pejper“ u izdanju Koha ditore lažna vest.

„Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas“, napisao je Rode na Tviteru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala