"Jako sumnjivo": Misteriozna kompanija došla u posed neiskorišćenog dela Interneta

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u foto-galerijuMreža kablova internet servera
Mreža kablova internet servera - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Misteriozna kompanija smeštena u kancelarijske prostore koji se nalaze iznad jedne banke u američkoj saveznoj državi Floridi javila je svetskim računarskim mrežama da od sada upravlja velikim, prethodno neiskorišćenim delom Interneta koji se prethodno nalazio u vlasništvu Ministarstva obrane SAD.

Taj deo se u međuvremenu učetvorostručio na 175 miliona internet adresa te predstavlja 1/25 trenutnog interneta.

"Ogroman je. To je najveća stvar u istoriji interneta", rekao je Doug Madory, direktor za analizu interneta u kompaniji za upravljanje mrežama Kentik.

Takođe, taj je deo dvostruko veći od prostora na internetu koji koristi Ministarstvo obrane SAD-a.

Nakon što se zajednica zaposlenih koji rade na internet mrežama iščuđavala nad spomenutom pojavom, Ministarstvo obrane SAD-a vrlo je šturo objasnilo o čemu se radi.

To objašnjenje, međutim, nije sadržalo odgovore na neka osnovna pitanja. Ministarstvo nije reklo zašto je upravljanje tim prostorom poverila kompaniji koja naočigled nije ni postojala do septembra 2020. godine.

Rukovodilac Uprave za digitalnu obranu u Ministarstvu obrane SAD-a Bret Goldstin objavio je 23. aprila da se američka vojska "nada da će uspeti da proceni , evaluira i onemogućiti korišćenje internet prostora Ministarstva".

Da cela priča bude još zanimljivija, misteriozna promena na internetu dogodila se na dan kada je Džo Bajden postao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, piše AP.

Mamci za hakere

Iz DDS-a su tada takođe rekli da se nadaju da će u sklopu napora da se obrane od sajber napada koje preduzimaju neprijatelji SAD-a "prepoznati potencijalne ranjivosti".

Naveli su da ti neprijatelji za napade koriste neiskorišćene internet adrese te čak i blokove adresa. U Goldstinovoj izjavi nije stajalo hoće li Ministarstvo prilikom preduzimanja spomenutih aktivnosti potražiti pomoć spoljnih saradnika.

Pentagon ponekad mora da se nosi sa neželjenim "okupacijama" svog prostora. To je tako jer od 2011. godine vlada nestašica internet adresa prvih generacija.

Takve adrese na aukcijama retko kada dostižu cene koje su manje od 25 američkih dolara. Madory kaže da će oglašavanje tog prostora olakšati teranje skvotera i omogući američkoj vojsci da "prikupi velike količine pozadinskog internet saobraćaja koje će potom koristiti za procenu pretnji".

Neki stručnjaci za kibernetičku bezbednost nagađaju da Ministarstvo obrane SAD-a taj prostor koristi kako bi napravio mamce za hakere (uređaji koji se koriste za tu svrhu zovu se "honeypots").

Drugi pak smatraju da će pomenuti prostor koristiti za uspostavljanje vlastite infrastrukture za nadziranje sumnjivih aktivnosti. "Ovo značajno povećava prostor koji bi (Ministarstvo) moglo nadgledati", rekao je Madory.

Zbunjena radnica recepcije

Portparol Ministarstva obrane SAD-a u subotu 24. aprila nije mogao da objasni zašto je Ministarstvo upravljanje nad tim adresama poverilo kompaniji Global Resource Systems, firmi koja nikada nije sarađivala s američkom vladom.

"Malo mi je čudno to što je Ministarstvo tako postupilo", rekao je direktor kompanije za kibernetičku bezbednost Farsight Security Paul Vixie, jedan od pionira interneta i dizajner sistema domenskih imena.

Kompanija Global Resource Systems  nije odgovorila na upit iz AP-a. Kompanija inače nije prisutna na internetu, ali je vlasnica domena "grscorp.com".

Ime kompanije ne pojavljuje se na popisu kompanija koje koriste kancelarijske prostore u mestu Plantejšon u saveznoj državi Floridi, a radnica recepcije nije uspela da stupi u kontakt s predstavnikom kompanije kada ju je to zamolio novinar AP-a.

Ona je ime kompanije pronašla na popisu stanara te novinaru rekla da pokuša da ih kontaktira mejlom.

Službena evidencija kaže da kompanija nije zatražila radnu dozvolu za grad Plantejšon. Kompanija Global Resource Systems registrovana je u američkoj saveznoj državi Delaver, a proces registracije vodio je advokat iz Beverili Hilsa u Kaliforniji, prenosi Jutarnji list.

Spomenuta kompanija trenutno upravlja prostorom na internetu kakvim ne upravljaju Kineska državna telekomunikacijska kompanija, kao ni veliki američki teleoperateri AT&T i Comcast.

Neprimerene taktike

AP-ova istraga kompanije pokazala je da je jedino ime koje se može povezati sa Global Resource Systems  ime izvesnog Rejmonda Saulina. Saulino je navodno još 2018. godine vodio kompaniju za prodavanje opreme za kibernetičku bezbednost Packet Forensics.

Ta kompanija je tokom poslednjih deset godina više puta sarađivala sa FBI-om i Agencijom za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA).

Saulino nije odgovorio na upite AP-a, a jedan njegov bivši kolega rekao je da misli da je Saulino u penziji.

Časopis Wired objavio je 2011. godine priču o Packet ForensicsuSaulinu u kojoj je pisalo da je ta kompanija državnim agencijama i snagama reda i bezbednosti prodavala uređaj koji je istima dopuštao pregledanje internet istorije pojedinaca.

Prema podacima na internet stranici kompanije, ona još uvek prodaje "legalne uređaje za presretanje".

Kompanija trenutno ima i ugovor s DARPA u sklopu kojeg rade na "korišćenju autonomije za odgovaranje na sisteme kibernetičkih neprijatelja".

Uz to, Global Resource Systems ime deli sa firmom koju je istraživač internet prevara Ron Guilmet prokazao kao pošaljioca neželjenih imejl poruka.

Ta druga kompanija imena Global Resource Systems ugašena je pre više od deset godina. Sedište ugašene kompanije takođe je bilo u prostorima u Plantejšonu na Floridi. Čak, bilo je na istoj adresi.

"To je jako sumnjivo", rekao je Guilmet i dodao da takve taktike skrivanja smatra neprimerenima i nepotrebnima.

"Ako su se stvarno hteli sakriti, ne bi koristili ime Reja Saulina i ovo sumnjivo ime", prenosi AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala