Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Zemlja - Sputnik Srbija
Svet
Najnovije vesti iz sveta

„Zeleno svetlo“ članica za novu metodologiju Srbije i Crne Gore

© AFP 2021 / ARMANDO BABANIZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Savet EU usvoijio je danas, i formalno, primenu nove metodologije pristupanja za Srbiju i Crnu Goru.
Nakon predloga Evropske komisije, i načelnog ”zelenog svetla” od strane amabasadora EU, zemlje članice su na ministarskom nivou prihvatile primenu revidirane metodologije za zemlje koje su već duboko u procesu pregovora.
”Cilj je da proces postane kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji uz jače političko upravljanje”, poručio je komesar za proširenje Oliver Varheji.
On je zahvalio zemljam članicama i portugalskom predsedavanju Saveta EU na obavljenom poslu oko prihvatanja nove metodogije.
Naglasio je i da su Srbija i Crna Gora već pristale da svoje pristupne pregovore nastave u novim okvirima.
Revidirana metodologija donosi četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.
Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja na reforme u oblasti vladavine prava.
Konstatuje se da ”nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.
Drugi princip podrazumeva ”snažnije političko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicma da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.
Treći princip revidirane metodologije podvlači važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavalja obuhvaćenih u šest klastera.
Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv. ”fundamentalnog” klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.
Još jednom se podvlači da će se ”paralelno” sa pripremom za otvarnje poglavlja po klasterima raditi na izvešatajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što će biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.
Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađiavnja Srbije sa politikama i standardima EU.
Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.
U okviru ovog principa predlažu se i ”korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.
Očekuje se da se u junu organizuje i Međuvladina konferencija EU - Srbija na kojoj bi bili i zvanično započeti pristupni pregovori u okvirima nove metodologije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala