Da li će eko-kuće zaživeti u Srbiji

© pixabay.comEko-kuće
Eko-kuće - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Sve veći broj kupaca u Srbiji opredele se za ekološki tip kuće, najčešće zato što smatraju da je to isplativo. Naime, prema rečima stručnjaka, potrošena energija kod eko-kuća jednaka je onoj koju objekat proizvede.
Veljko Kaličanin, vlasnik firme koja se bavi gradnjom eko-kuća kaže da se cena kvadrata ekoloških objekata kreće od 280 evra pa naviše.
Kupci se često opredeljuju za sistem „ključ u ruke“ koji je skuplji, ali važno im je to što u kuću mogu da se usele za svega dva meseca.

Siva gradnja manje košta

Najzastupljeniji sistem gradnje potiče sa područja Skandinavije, kaže sagovornik.
„Budući vlasnici mogu da se odluče za 'sivu gradnju' ili gradnju po principu 'ključ u kruke', samim tim cena kuća varira. Kvadrat sive gradnje košta 280 evra, dok je sistem u kom dobijete sve gotovo 440 evra po kvadratu. Nekada ta cena može da bude veća, a useljenje može da bude za mesec i po do dva“, priča vlasnik firme Veljko Kaličanin.
Materijali moraju da budu ekološki, dok drvo preovlađuje u gradnji, kaže on.
„Kod nas u firmi sistem gradnje je baziran na ekološkim materijalima. Prvenstveno se koristi drvo, vuna, koja se nalazi u zidovima i služi za izolaciju jer ekološka. Fasada je drvena. Svi materijali koji se koriste u izgradnji kuće su sertifikovani, dok je sirovina uvozna“, dodaje on.

Izolacija je presudna

Pri izgradnji ovog objekta izolacija mora da bude kvalitetna i određene debljine, da bi održavala toplotu ili hladnoću, zavisno od godišnjih doba.
Štampane kuće - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2020
Štampane kuće iz Čačka gotove za 15 sati: Zidani i montažni objekti postaju prošlost
„Izolacija igra presudnu ulogu, nalazi se u zidovima, plafonu i krovu i njena debljina mora da bude između 25 i 30 centimetara, da bi postojala efikasnost. Standard ostalih montažnih kuća je izolacija debljine od 10 centimetara“, kaže Kaličanin.
Ako se budući vlasnici ekoloških kuća odluče za sistem „ključ u ruke“, na taj način ne brinu o samo o gradnji već se useljavaju u gotov objekat, a nameštaj uzimaju po svojoj želji.
„Prednost ekoloških kuća je brža gradnja, dok paralelno može da se gradi temelj na placu, i da se sklapaju delovi kuće u radionici. Od jednog do dva meseca kuća može da bude komplet gotova. Kupci u Srbiji se više odlučuju za ovaj sistem, da ne moraju ništa da rade oko kuće. Na njima je samo da kupe željeni nameštaj i da se usele u objekat“, dodaje on.

Nulta potrošnja kao cilj izgradnje

Pri izgradnji ekoloških kuća arhitektura nastoji da smanji razne negativne uticaje na okolinu. Reciklirani i polovni materijali su značajni za održivost arhitekture objasnio je Vladimir Lovrić, diplomirani inžinjer arhitekture.
„Održiva arhitektura nastoji da smanji negativan uticaj na životnu sredinu povećanjem efikasnosti i umerenosti u korišćenju materijala, energije i razvoja prostora. Kvalitetnom termičkom izolacijom sa spoljne strane zidova zgrade, kvalitetnom stolarijom i bravarijom sa trostrukim zastakljenjem, moguće je smanjiti potrebe za grejanjem i hlađenjem“, kaže Vladimir Lovrić.
Devojčica u dvorištu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2020
Korona promenila tržište nekretnina — pojavio se novi trend
Upotrebom led sijalica i sistema pametnih kuća moguća je gradnja eko-kuće budućnosti sa nultom potrošnjom, tj objekta koji proizvodi istu količinu energije koju i potroši.
„Održiva arhitektura uključuje i korišćenje recikliranih ili polovnih materijala. Smanjenje u korišćenju novih materijala stvara odgovarajuće smanjenje sadržane energije, koja se koristi za njihovu proizvodnju“, dodaje on.
Korišćenjem svih elemenata solarnih sistema moguće je da se dobije kuća koja je energetski efikasna.
„Ekološki princip podrazumeva i obavezno korišćenje obnovljivih izvora energije, posebno solarne. Korišćenjem svih elemenata pasivnih solarnih sistema, moguće je dobiti energetski efikasnu kuću koja štedi energiju. Dodatnom upotrebom aktivnih solarnih sistema, kolektora za zagrevanje tople vode i fotonaponskih panela za pretvaranje sunčeve u električnu energiju moguće je dobiti nulte energetske kuće“, objasnio je Lovrić.

Blato i seno sve popularniji

Drvo, opeka, kamen, slama i blato ne samo da su opet u trendu, nego se savremene eko-kuće ne mogu ni zamisliti bez njihove delimične ili potpune upotrebe prilikom izgradnje, rekao je Lovrić.
„Principi ujedinjuju proverene savremene tehnologije sa korišćenjem klasičnih materijala i tradicionalnih načina gradnje je često primenjiv. Korišćenjem prirodnih, nezagađenih materijala iz našeg okruženja, smanjujemo potrošnju energije“, tvrdi on.
Građeni kao proizvođači električne energije
Na leto ove godine, građani koji se odluče da postave solarne panele na svoje kuće ili zgrade će moći da uštede struju, a isplativost panela je od sedam do deset godina.
„Takođe, građani će već od leta ove godine moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju. Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do deset godina“, podseća Vladimir Lovrić.
Dotrajalu stolariju moguće je zameniti pomoću subvencija koje nudi država, a koje iznose i 50 posto od cene prozora i vrata koji će se naći u stanu, prenosi portal „Kamatica“.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala