MIP Rusije reagovalo na vest o „planovima“ SSSR-a da preda Japanu dva ostrva

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u foto-galerijuUlaz u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Ulaz u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je informacije koje su se pojavile u medijima da je Sovjetski Savez 1970-ih bio spreman da preda Japanu dva od četiri južna Kurilska ostrva, na koje pretenduje Tokio.
„Obratili smo pažnju na izveštaj novinske agencije Kjodo koja se poziva na materijale iz bivše arhive Centralnog komiteta KPSS... Generalno, možemo reći da je proučavanje i komentarisanje pisanih izvora iz prošlosti prerogativ istoričara, a posebno ako se radi o nekim privatnim mišljenjima ili pretpostavkama“, saopštili su u Ministarstvu za komentarišući informacije.
Ministarstvo je podsetilo da „u okviru bilateralnog dijaloga i Ministarstvo spoljnih poslova SSSR-a, koje je u sovjetsko vreme bilo ovlašćeno da pregovara sa Japanom o zaključenju mirovnog sporazuma, i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dosledno promovišu svima dobro poznat stav: Južni Kurili postali su deo naše zemlje na pravnoj osnovi nakon Drugog svetskog rata i ruski suverenitet nad njima je neosporan“.
Japanska agencija Kjodo pisala je 24. maja da je Sovjetski Savez zbog Kine bio spreman da Japanu preda dva od četiri ostrva na koje je pretendovao Tokio.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Kurilska ostrva - ostrvo Iturup - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2020
Cilj Japana u pogledu Rusije ─ rešavanje pitanja Kurila i zaključivanje mirovnog sporazuma
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala