Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Politika
Saznajte sve o politici u Srbiji i regionu

Evropska unija izdvaja 14 milijardi evra za Zapadni Balkan i Tursku

Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Evropski parlament i Savet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period 2021-2027. godina.
U pitanju je instrument koji podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu reformi i ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Uniji.
"Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku. Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama", rekao je danas komesar za proširenje Oliver Varhelji.
U Briselu navode da će se IPA 3 u narednom sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, tzv. Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.
Ističe se da će se njegovo programiranje zasniva na "tematskim prioritetima", a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja koje su u pitanju.
"To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
U Komisiji kažu da će IPA 3 biti fokusirana na ”strateško i dinamično” raspoređivanjem pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.
Iz okvira IPA 3 finansiraće se i evropski Ekonomsko-investicioni paket za oporavak Zapadnog Balkana, a biće osigurana i koherentnost i komplementarnost između IPA 3 i novog, skoro 80 milijardi evra vrednog Instrumenta za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju.
Danas postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji se zasniva na predlogu Evropske komisije, sada će biti preveden u zakonski tekst, pre nego što EU pokrenu postupak formalno usvajanje IPA 3.
Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen, navode u Briselu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala