Krivokapić: Crna Gora posvećena članica NATO-a

© Tanjug / VLADA CRNE GORE/ SASA MATICNATO, Crna Gora
NATO, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas, povodom četvrte godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u, da je ona stabilna, pouzdana i posvećena članica Alijanse i da to ojačava njenu poziciju i olakšava njen put ka Evropskoj uniji.
Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Krivokapić je ocenio da je ulaskom 5. juna 2017. godine u NATO „ispunjen jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, i trajno osigurano njeno mesto u evroatlantskoj porodici država“.
„Vlada na čijem sam čelu, kao i političke partije koje čine parlamentarnu većinu, već su se na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju naš doprinos NATO-u. Na ovaj način smo želeli da pokažemo da nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi, i našim evropskim stremljenjima“, naveo je Krivokapić.
On je dodao da integraciju u EU i članstvo u NATO-u vidi, što potvrđuje i iskustvo drugih zemalja, kao „jedan isti put“ na kom se „teži identičnim vrednostima - demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava“.
Crna Gora opredelila se za ove vrednosti jer su one „mera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svetlijoj budućnosti za nas i našu decu“, istakao je crnogorski premijer.
„Aktivno učestvujemo u sprovođenju politika NATO-a, u želji da doprinesemo miru i stabilnosti u našem regionu, Evropi, ali i globalno. Želim da naglasim da Crna Gora nastavlja svoje učešće u misiji KFOR na Kosovu. Našim angažovanjem nastojimo da omogućimo bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, koja definiše mandat NATO-a“, rekao je Krivokapić.
On je ukazao i da je Crna Gora velikim zalaganjem svih uspela da situaciju s virusom korona stavi pod kontrolu i vakciniše dobar deo stanovništva, i podsetio da je u tome imala veliku pomoć NATO-a, preneo je Tanjug.
„Ujedinjeni kao narod Crne Gore, ali i kao region. Jedinstveni na putu ka Evropskoj uniji, i jedinstveni u naporima da naša društva i sisteme reformišimo, učinimo efikasnijim, prosperitetnijim i boljim“, rekao je Krivokapić.
Istakao je da je Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica Evropske unije, u potpunosti privržena ispunjavanju ovog cilja.
„Današnja godišnjica članstva u NATO-u podseća nas da reforme sprovodimo zbog kvalitetnijeg života naših građana što treba da bude ideja vodilja i u nastavku našeg evropskog puta“, zaključio je crnogorski premijer.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala