Lavrov: Rusija ne želi da bude supersila i da svima nameće svoju politiku

© Press-služba MID RF / Uđi u foto-galerijuLavrov: Grdno greše na Zapadu oni koji učtivost Rusije tumače kao slabost
Lavrov: Grdno greše na Zapadu oni koji učtivost Rusije tumače kao slabost - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da Moskva nema ambicija da postane supersila i da nameće svima svoju politiku.
„Mi nemamo ambicije da postanemo supersila, koliko god da neko sebe i ostale ubeđuje u suprotno. Mi nemamo taj mesijanski sindrom, sa kojim naše zapadne kolege pokušavaju da na celu planetu prošire svoju vrednosnu demokratsku politiku. Nama je odavno jasno da spoljno nametanje modela razvoja ne vodi ničemu dobrom“, rekao je Lavrov na forumu „Primakovska čitanja“.
Lavrov je takođe rekao i da to što je Rusija spremna za dijalog ne govori o njenoj slabosti, već o nameri da samostalno brani svoje stavove po pitanju svetskog poretka, kao i to kako je potrebno razvijati međunarodne odnose u skladu sa principima koji su zacrtani u povelji UN.
On je podvukaoi  da današnji svetski poredak predstavlja zbir sporazuma sila država-pobednica u Drugom svetskom ratu. Rusija će odgovoriti onima koji žele da dovedu u pitanje ishod ovog rata.
„Mi ne možemo i nećemo sarađivati sa onima koji pokušavaju da preokrenu prirodni tok istorije“, dodao je ministar.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Lavrov: Rusija nema zabranjenih tema sa Amerikom
Lavrov se osvrnuo i na to da predstavnici Zapada nisu spremni na iskren dijalog sa Moskvom.
„Ne samo Rusija, već i mnoge druge države se suočavaju sa tim da predstavnici Zapada nisu spremni za iskren dijalog koji se zasniva na činjenicama, već više vole da postupaju u duhu ‘vrlo verovatno’. Primeri ovog pristupa su brojni. To, bez sumnje, podriva poverenje u samu ideju dijaloga kao načina za rešavanje nesuglasica“, izjavio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija će aktivno doprineti nastavku mirnih promena „u pravcu policentričnosti, zasnovane na kolektivnom liderstvu vodećih država u rešavanju globalnih problema“.
„Mi smo ipak realni i ne možemo ignorisati tvrdoglavu nespremnost zapadnih kolega, čak bih rekao agresivnu nespremnost da priznaju objektivnu stvarnost takvom kakva ona jeste. Ne možemo zanemariti želju kolektivnog Zapada da sebi obezbedi privilegovan položaj na svetskoj areni bez obzira na cenu“, dodao je ministar spoljnih poslova Rusije.

O saradnji Rusije sa Kinom i Indijom

„Jačanje sveobuhvatne saradnje sa Kinom je jedan od naših bezuslovnih prioriteta. Ove godine slavimo 20. godišnjicu velikog bilateralnog sporazuma sa Kinom. Pored toga, prioritet nam je i produbljivanje posebno privilegovanog strateškog partnerstva sa Indijom“, rekao je Lavrov.
On je naveo da Rusija takođe širi partnerstvo i sa zemljama Asocijacija nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) i drugim državama Azijsko-Tihookeanskog regiona.
Sporazum između Rusije i Kine je potpisan 16. juna 2001. godine i ratifikovan 28. februara 2002. godine. Strane su dogovorile da se automatski obnovi Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji na pet godina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala