Ako Amerika zahteva poštovanje Rezolucije 1244, znači da priznaje da je Kosovo u Srbiji

CC0 / Pixabay / Ovalni kabinet u Beloj kući
Ovalni kabinet u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Amerika nek prvo sebe pogleda u ogledalo i vidi u čemu je sve prekršila Rezoluciju 1244 svojim ponašanjem na KiM i priznanjem lažne države, pa tek onda da donosi uredbe o sankcionisanju onih koji, kako su istakli, „ugrožavaju primenu bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, uključujući i Rezoluciju 1244“.
Ovo je komentar dugogodišnjeg diplomate pri Ujedinjenim nacijama Vladislava Jovanovića na novu uredbu koju je doneo Vašington, a u kojoj se traži sankcionisanje svih koji su umešani u „kršenja ili akcije“ kojima se opstruiše sprovođenje međunarodnih sporazuma povezanih sa Zapadnim Balkanom“.
„Mi ni ne znamo više koje je pravo lice Amerike. Čini se da ih ima više. Postoji jedno lice koje treba da se ogleda u ogledalu međunarodnog prava, jer je ono ogledalo za sve nas. A to što pokušava nekim svojim odlukama i uredbama da menja međunarodno pravo i činjenice o Kosovu, nešto je na šta Amerika ne sme da se poziva jer je od njenog tumačenja moćnije — međunarodno pravo“, kaže Jovanović. 

Rezolucija 1244 u ogledalu Amerike

Organizacija Ujedinjenih nacija je, naglašava on, definisala međunarodno pravo u svojoj Povelji, a Amerika kao stalni član SB UN bi da uzme „stvari u svoje ruke“.
„Nisam mnogo uveren da je američki Kongres kada je donosio ovu uredbu uopšte imao u vidu Povelju UN i obaveze koje Amerika ima prema UN i njenim odlukama. Deluje kao da ne postoji ništa što njih obavezuje prema UN i da sami mogu da uređuju politiku na Balkanu kako oni hoće“, ističe Jovanović.
Amerika je, kako ističe naš sagovornik, obavezujuću Rezoluciju 1244 SB UN prekršila i to u glavi sedam, po kojoj su sve države-članice i države koje nisu članice i svi entiteti širom zemljine kugle obavezni da se pridržavaju tog dokumenta, pod pretnjom upotrebe sile.
„A šta je uradila Amerika?! Pre svega svojim delovanjem nije obezbedila punu bezbednost za povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije. Vratilo se samo nekoliko hiljada od 250.000 proteranih, a i oni koji su se vratili izloženi su zlostavljanju, paljenju kuća i tako dalje“, napominje Jovanović.

Priznanje, vojska…

Druga stavka koje je prekršena tiče se povrataka do 1.000 pripadnika srpske policije i carinika na Kosovo i Metohiju radi obezbeđivanja administrativnih prelaza i zaštite srpskih manastira.
„Oni su to preneli u ruke komandanata Kfora da o tome odlučuju, drugim rečima, taj povratak srpske policije zavisi od njihove dobre volje. To nisu smeli da urade, jer Rezolucija obavezuje ko će to izvršiti, a ne da se prepusti diskrecionoj oceni komandanta Kfora. Ove dve ključne stvari iz Rezolucije 1244 nisu ni pokušali da izvrše“, podseća naš sagovornik.
Rezoluciju su prekršili i time što nije ispoštovana tačka po kojoj je Kfor jedina oružana snaga koje može da bude prisutna na Kosovu.
„Umesto toga, oni su u međuvremenu formirali tzv. bezbednosne snage Kosova i sada ih naoružavaju i pretvaraju u vojne snage. Najgore kršenje ovog dokumenta odnosi se na jednostrano proglašavanje nezavisnosti tzv. države Kosovo od strane grupe Albanaca u njihovoj lokalnoj Skupštini. To se suprotstavlja sa ključnom odredbom Rezolucije 1244, koja na dva mesta potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom dok se ne nađe konačno rešenje“, ističe Jovanović.

Političkog rešenja još nema

To konačno političko rešenje, podseća naš sagovornik, nije nađeno, a jednostrano proglašena nezavisnost Kosova je munjevito skoro istog trenutka priznata od strane Amerike, Francuske i Velike Britanije koje su stalne članice SB UN i potpisnice i garanti sprovođenja Rezolucije 1244.
„Na bazi svega toga oni vrše neodobreni pritisak od strane UN na Srbiju da prizna takozvanu državu Kosovo i novu realnost koja je protivzakonita realnost i da kroz ovaj dijalog traže uzajamno priznanje kao rešenje. Sve je ovo suprotno duhu i slovu Rezolucije 1244“, zaključuje naš sagovornik.
Jovanović kaže da ga sve ovo navodi na to da nema jasne slike šta je i ko je Amerika i šta ona u stvari hoće. 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala