Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Roming u Grčkoj: Da li će ga biti i kakve cene se očekuju

CC0 / Pixabay/Laura Smith / Devojke sa mobilnim telefonom na plaži
Devojke sa mobilnim telefonom na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Mobilni operatori u Srbiji pripremaju ponude sa znatno nižim tarifama u romingu od 1. jula u Grčkoj, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Povodom najava da će biti ukinuti roming između Srbije i Grčke od jula za srpske turiste, pomoćnik ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević rekao je Tanjugu da će ponude o nižim tarifama zavisiti isključivo od poslovnih odluka mobilnih operatora.
Objasnio je da Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana.
Naveo je da zbog toga što regulatori obe države nisu u mogućnosti da regulišu cene, neophodno je da mobilni operatori zaključe bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena i spuste maloprodajne roming tarife.
„Očekujemo da srpski mobilni operatori pre 1. jula izađu sa konkretnim ponudama svojim korisnicima. Sporazumeli smo se da će ta ponuda biti značajno niža od aktuelnih cena rominga“, naveo je Dobrijević.
Napomenuo je da je Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, potpisan 21. maja ove godine u Atini, podrazumevao podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene.
Naveo je da su u Srbiji obavljene konsultacijama sa svim mobilnim operatorima i da su svi oni izrazili visok stepen spremnosti da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama već od 1. jula 2021, što predstavlja veliki uspeh imajući u vidu kratak vremenski period od potpisivanja Memoranduma.
„Ono što je bitno napomenuti je da dalje snižavanje tih tarifa zahteva i da grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje oni pružaju. Kada se to dogodi možemo se nadati sniženju cena na nivo onih u nacionalnom saobraćaju“, kaže Dobrijević.
Naveo je i da potpisivanje Memoranduma podrazumeva jasno opredeljenje vlada o smanjenju cena rominga.
„Na osnovu Memoranduma o smanjenju tarifa, nadležna ministarstva će podsticati operatore u Srbiji i Grčkoj da postignu međusobne sporazume u vezi sa trajnim snižavanjem međunarodnih veleprodajnih tarifa koje će se odraziti na smanjenje maloprodajne cene poziva, slanja SMS poruka i razmene podatka u romingu“, rekao je Dobrijević.
Što se tiče sporazuma o ukidanju rominga na Zapadnom Balkanu iz aprila 2019. godine, nakon dve godine proces je ušao u završnu fazu implementacije.
To znači da će, kako je objasnio Dobrijević, od 1. jula na teritoriji Zapadnog Balkana, odnosno Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Albanije biti tarifiranje jednako onom u nacionalnom saobraćaju, bez obzira gde se nalazite i koga zovete iz ove grupe zemalja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala