Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da ukine Deklaraciju o Srebrenici

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Demokrate Alekse Bečića pozvale su predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da sad, kada je SPS deo koalicije koja ima apsolutnu većinu u parlamentu, ukinu Deklaraciju koju su usvojili 2010, a koja precizira osudu zločina u Srebrenici kako je to formulisao Međunarodni sud pravde u Hagu, „što će reći — kao direktno priznavanje genocida“.
Kako je navedeno u saopštenju demokrata koje su prenele podgoričke „Vijesti“, Dačić je dvaput u istom danu pokazao zbog čega sintagma „balkanska politika“ ima isključivo negativnu konotaciju, ili „preciznije, označava jeftino politikantstvo“ i pokušaj da na crnogorsku političku scenu vrati DPS Mila Đukanovića.
„Ako ovo što radite nije samo i isključivo pritisak na novu crnogorsku vlast i destabilizaciju Crne Gore u korist DPS-a, izvolite uraditi predloženo. Ukoliko ne uradite, jasno ste ljudima Srbije i Crne Gore objasnili o čemu se radi“, poručuju Demokrate.
Navodeći da se Dačić zbog, kako kažu, odveć dugog političkog staža „zaneo i zaboravio“ da je vlast u Crnoj Gori promenjena pa kao „slučajno propušta da shvati da s ove strane više ne stoji DPS koji je uvek bio raspoložen za talasanja i igrice na štetu građana dve bratske zemlje, baš ovog tipa koje vi ovih dana forsira lično, ali i preko svojih marioneta u Crnoj Gori“.
Demokrate, koje su deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, a koje su prošle sedmice potpomogle da se zajedno sa Đukanovićevim DPS-om i URA Dritana Abazovića izglasa rezolucija o Srebrenici, navode da su im građani Srbije izrazito dragi, a Srbiji su, kažu, zahvali na bratskoj pomoći Crnoj Gori nakon zemljotresa 1978. koja je trajala punih petnaest godina.
„A to je samo jedna od milion stvari zbog kojih sa Srbijom želimo fer, najiskrenije i najbolje odnose. Dakle, nismo onaj za vas poželjni partner koji će ‘zategnuti uže’ kad je to potrebno, već ljudi koje vodi ideja da odnosi dvaju bratskih i najbližih država moraju biti najiskreniji i najdobronamerniji, a sve iz poštovanja ogromnog prijateljstva i istinskog bratstva naroda dve zemlje, koje nikad neće niti zaseniti niti pomutiti ni Ivica, ni Vulin, ni DPS, niti iko ikad. Pa ih zato takvima i nameravamo graditi, ako ima ispružene ruke kao što je naša“.
Preciziraju da ta ispružena ruka ne znači podređen položaj, poslušništvo.
„Niti odsustvo vida, sluha, pamćenja i zdrave logike, koji nam kazuju sledeće: Sedite u Vladi Kosova, sedite u Skupštini Kosova, vaši potpredsednici, ministri i poslanici stojeći slušaju himnu Kosova i polažu zakletvu na Ustav Kosova, a nama biste malo da držite lekcije. Da bi se nekom držale lekcije mora se imati moralnog osnova, a vi ga nemate. Da imate, držali biste ih Dodiku koji je otvoreno priznao genocid u Srebrenici“.
Iz Demokrata kažu da Dačića ne zanima istina, kao ni dobrobit naroda u Srbiji i Crnoj Gori.
„Jer vi želite za sebe da otvorite sva međunarodna vrata, a nama da ih zatvorite i da nas maksimalno usporite u procesu oporavka ove zemlje, kako bi se vaš stari, oprobani i omiljeni ‘plesni partner’ vratio na vlast u Crnoj Gori. Malo ste se ovoga puta preigrali“, naveli su iz iz Demokratske Crne Gore, uz poruku: „Svi pokušaji veštačkog izazivanja svađa i huškanja jednih na druge, imaju samo jedan cilj: da na vlast vratite DPS sa kojim ste trgovali i gazdovali“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala