Priština traži još jednu plažu u Crnoj Gori

Plaža Kamenovo, Crna gora - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kosovska Agencija za privatizaciju podnela je žalbu Apelacionom sudu, nakon što je kotorski Osnovni sud odbio njihovu tužbu kojom su tvrdili da im je firma “Rekreaturs“ otela vrijednu imovinu - 33 hiljade kvadrata zemljišta u zaleđu plaže Kamenovo.
“Vijestima” je u Agenciji potvrđeno da su tužbu podneli i Međunarodnom sudu u Strazburu i da čekaju njihovo izjašnjenje.
Tužbom su tvrdili da je firma “Rekreaturs”, na koju je uknjižena atraktivna uvala, nezakonito promenila sedište iz Prištine u Budvu.
Saopštili su da još nisu obavestili Vladu Zdravka Krivokapića o navodnim malverzacijama i sporovima koji vode duže od deceniju, kako bi dokazali da je nekadašnje odmaralište, izgrađeno u zaleđu jedne od najatraktivnijih plaža u doba SFRJ, vlasništvo građana Kosova. Tvrde da im je imovina nezakonito oduzeta nakon ratnih dešavanja 1999...
Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs”.
Ta firma je većinski vlasnik, a manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.
Prema Centralnom registru, osnivači firme “Rekreaturs Budva” su “Atlas banka” odbjeglog biznismena Duška Kneževića sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na kompaniju “Atlas hotels group“.
Udeo “Atlas banke”, u koju je uveden stečaj, od 99,7 odsto procenjen je na 14 miliona evra.
Banka je postala vlasnik nakon sporazuma iz 2017. sa firmama “Atlas invest” iz Podgorice i “VB Holding” sa Kipra, koje su prenosom udela platile više kredita, prenose Vijesti.
Među otpisanim potraživanjima bio je i dug predsednika Mila Đukanovića na rivolving kartici od 16,7 hiljada eura...
Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreatus” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na pjeni od mora, a ne istoimena kompanija čije je sjedište u Budvi.
“Vijestima” su ranije saopštili da je “Rekreaturs” bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju.
Pod nerazjašnjenim okolnostima, firma je tokom rata 1999. preseljena za Budvu, a “Atlas grupa” je za 60 hiljada kupila kompaniju 2002.
Odmaralište je odavno van funkcije, ostale su samo oronule barake, a do danas u uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je planskim dokumentima predviđeno.
“Vijesti” su ranije objavile dokumentaciju kosovske Agencije u kojoj su detaljno opisali kako su četiri nekadašnja radnika prištinskog “Rekreatursa“, kako tvrde, izvršili prevaru, te firmu preselili u Budvu.
Priča o Kamenovu počela je davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju eksproprisao zemljište od starosjedilaca. Izgrađeno je odmaralište krajem pedesetih godina prošlog vijeka za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs“ uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, ukupno 33.000 metara kvadratnih.
Drama je počela nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada su se 1999. u gotovo oronulo radničko odmaralište uselile izbjeglice sa Kosova.
Nekoliko radnika “Rekreatursa“ iz Prištine sedište firme premeštaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kasnije ulazi u privatizaciju.
Nakon mučnih scena i pokušaja da ih nasilno isele, izbeglice sa Kosova prihvatile su da napuste barake, uz naknade koje su dogovorili sa budvanskim “Rekreatursom“...
Kamenovo potražuju i meštani, tvrdeći da im je zemlja oteta. Meštani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak dedovine.
Osnovni sud u Kotoru još pre 15 godina doneo je privremenu meru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom.
Meštani žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, odnosno da je gotovo polovina zemlje oteta i na njoj izgrađeno odmaralište.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala