Selaković: Sve reči o bratstvu sa Srbijom – cinično, neumesno i zlonamerno

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković iznenađen je saopštenjem crnogorske diplomatije, koja je „izrazila čuđenje zbog reakcije na rezoluciju o Srebrenici“.
On je u saopštenju naveo da ga je iznenadio „ciničan ton“ Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.
„Smatram da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima. Pridike crnogorskog ministarstva na račun srpskih medija i predstavnika vlasti, zbog toga što su raskrinkali prave namere donosilaca Rezolucije o Srebrenici i što sadržaj tog dokumenta prirodno ne doživljavaju kao ’pruženu ruku prijateljstva‘, plod su ozbiljne političke hipokrizije, i nemaju nikakve veze se Srbijom, već samo sa unutrašnjim problemima Crne Gore, u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati“, naveo je Selaković.
On je odbacio i osudio „fraziranje pojedinih crnogorskih političara o navodnim mešanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore“, jer, kako kaže, nije Srbija priznala recimo Boku kao nezavisnu državu, ali je zato zvanična „Crna Gora priznala jednostrano proglašenu secesiju Prištine u liku tzv. Republike Kosovo, odnosno podržala najdirektniji atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije“.
„Nije Srbija donosila rezolucije o Crnoj Gori i seirila kada su građane Crne Gore neki stigmatizovali zbog ratnih operacija u Konavlima, ili kada su neki crnogorski nacionalni spev ‘Gorski vijenac‘ opisivali kao apologiju zločina nad muslimanima. Pa isti taj Haški tribunal na čije se presude poziva crnogorski parlament je u procesu protiv Radovana Karadžića ’Gorski vijenac‘ tumačio kao ideološku osnovu zločina nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini tokom rata ’90-ih. Nije Srbija, za razliku od Crne Gore, slala svoje predstavnike na manifestacije kojima se glorifikuje ubijanje i proterivanje Crnogoraca, a Podgorica je imala svog predstavnika u Kninu na proslavi događaja koji je nesumnjivo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata“, naveo je šef srpske diplomatije.
„Ali šta je to što crnogorsko Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova zamera Srbiji? Zamera joj na pisanju tabloidnih medija o Crnoj Gori, a tamošnji mediji, bez razlike da li su tabloidni ili netabloidni, optuživali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića ni manje ni više nego za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koji se sastojao u tome što je rekao da nije znao da crnogorski premijer dolazi u Beograd na dogovor sa patrijarhom srpskim, do koga nije ni došlo. Zaklanjanje Ministarstva spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine su apsurdne, jer crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod“, dodao je on.
Ministar Selaković navodi da sve reči o bratstvu i prijateljstvu, o istorijskoj bliskosti i savezništvima, koje navodi Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore, „gube na značaju kada se suoče sa konkretnim delima, a pobrojao sam samo neka od njih".
„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem sam čelu, nastojaće da svakom svojom izjavom i delom doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa, jačanju ugleda Srbije i voditi brigu o pripadnicima srpskog naroda, gde god da živi, ali nije niti će biti džak za udaranje i nema i nepomična meta za upućivanje neosnovanih i neodrživih kritika na račun Republike Srbije i pripadnika srpskog naroda“, obrazložio je šef diplomatije naše zemlje.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala