Okršaj Vučića i Kamberija /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio na provokacije narodnog poslanika Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija ističući da ne može da poveruje u to da Kamberi ne želi da prizna albanske zločine, a da samo govori o srpskim.
„Mogli ste da čujete da mi Srbi nismo ni sveci ni anđeli. Zar Albanci nisu činili zločine, nikada vas nisam čuo da o tome pičate. Teško mi je da u tu priču poverujem“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.
„Pomenuli ste da će doći Saranda Bogujevci, može da dođe. Ona je žena koja je prošla kroz pakao života. Ali ona je primljena 2013. godine u Beograd da priča o strašnom zločinu nad njenom porodicom. A imam kontra pitanje za vas, gospodine Kamberi, a to je u vezi sa onih 10 lokacija za koje smo tražili da budu iskopane“, upitao je Vučić.
Predsednik Srbije je upitao Kamberija i ko će da govori o zločinu nad porodicom Šutaković, gde je troje dece ubijeni, zločinački i zajedno sa ocem i majkom pokopani tako da nikada ne budu pronađeni.
„Oni ne mogu da dođu u Prištinu da vam govore, jer nisu preživeli, ali se vi njih niste setili. Razlika između između nas je i to što se ja setim i Sarande Bogujevci i Šutakovića. Ali ne razumem vas da držite nama pridike, a sakrili biste svaki zločin samo zato što ga je počinio neki Albanac", naglasio je Vučić.
"Kad ste od nas čuli nešto loše o Albancima? Ja ne mislim da smo u bilo čemu bolji od Albanaca", rekao je Vučić.
Šaip Kamberi je pre toga rekao da budućnost vidi u saradnji sa Srbijom, ali i da pregovarački tim treba da zna da razovara sa ljudima čiju su decu ubijale srpske snage. 
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Vučić o kosovskom rešenju: Ne vidim šta je kompromis, a nisam za zamrznuti konflikt /video/
„Kao pripadnik albanskog naroda ja vidim perspektivu u EU, ali i u normalizaciji oodnosa sa Srbijom. Formula suživota balkanskih naroda jeste razumevanje, sve drugo vodilo je u krvave sukobe. Smatram da je briselski dijalog jedini mehanizam za normalizaciju odnosa, iako smatram da Brisel ne pokazuje dovoljno interesovanje za to pitanje“, rekao je Kamberi.
„Jezik mržnje i recikliranje termina iz devedestih godina nema mesto u dijalogu. Shvatam da Srbija zastupa svoje interese, ali Srbija mora da shvati da pregovarate sa ljudima čiju su decu ubijali srpski škorpioni. Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova rezultat dešavanja od raspada Jugoslavije“, naveo je on.
Dodao je da srpska javnost mora znati da su izvršena ubistva albanskog stanovništva i da su srpske snage vršile rasprostranjene i organizovane napade na Albance.
"Treba napomenuti da svakodnevno satanizovanje i vređanje Albanaca i Kosova, ne ide u prilog dijalogu. Deklaracija o nezavisnosti nije prekršila Rezoluciju. Vi ste se, predsedniče, distancirali od Vuka Jeremića i njegovih tadašnjih odluka u pregovorima, a mislim da je potrebno da se distancirate i od politike Slobodana Miloševića. Danas Srbija ima probleme sa susedima, sa Crnom Gorom, Hrvatskom, a odnosi sa Albanijom zavisiće od odnosa prema Kosovu", rekao je Kamberi.
On tvrdi i da Srbija sistemski radi na marginalizaciji albanskih manjina.
Vučić je nakon ovog izlaganja Kamperiju rekao i da taj koji mu je diktirao tekst nije želeo mir.
"I nije mu bilo do mira. Ali Srbija jeste za mir i zbog toga neću da se izvinjavam nikome. Ni Kurtiju, ni nikome ko dolazi iz Prištine", poručio je Vučić.
Kamberi se ponovo javio za reč i kazao da i Vučić misli stereotpno o Albancima
"Pa kako vi mene ovde doživljavate? Razlika između nas je da ste vi u periodu kada su ti zločini počinjeni bili ministar, ja nisam“, rekao je Kamberi.
Vučić je odgovorio i rekao da mu je poznato da žele da ga predstave zločincem što on nikada nije bio.
"Razumeo sam – ovim je hteo da kaže da sam zločinac. Znaju oni da nisam učestovao u događajima tog tipa na KiM. Što ne kažete ljudima koliko realno ima Albanaca da živi u Medveđi, koliko ste Srba izbacili... Sad ću da vam pokažem koji sam grafit ja video, ovo je grafit "Isus mrzi Srbe". Imate li da mi pokažete ovakve grafite na bilo kojoj od džamija u mestima gde žive Srbi", rekao je Vučić.
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala