Najveća vežba Vojske Srbije pod okriljem noći: Grmelo je i sevalo na Pasuljanskim livadama /video/

© Foto : MOIzvedene su složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću
Izvedene su složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz podršku jedinica RV i PVO, na "Pasuljanskim livadama" uspešno je izvelo do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da su sinoć izvedene "složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje Vojske". Vežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021".
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj Vojsci i Ratnom Vazduhoplovstvu na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbednosno rizične vežbe.
Poručio je da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke, uključujući i one koji se izvode noću u složenim metereološkim uslovima.
"Vojska Srbije, u poslednjih sedam dana, u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu. Prisustvovali smo realizaciji odbrambene operacije u noćnim uslovima, vežbi koja je veoma zahtevna i kompleksna sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju", izjavio je general Mojsilović.
Milan Mojsilović je rekao da "kopnena vojska ovim dokazuje da i u noćnim uslovima može da izvodi svoja borbena dejstva ne samo u odbrambenim, već i u napadnim operacijama", te da to "učvršćuje poverenje u borbenu tehniku sa kojom raspolaže KoV i RV i PVO i stvara poverenje u sve zadatke koje realizuje Vojska".
© Foto : MOVežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021"
Vežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem Munjeviti udar 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vežba je izvedena u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021"
Podsetio je da su vežbovne aktivnosti počele pre sedam dana proverom borbene gotovosti celokupne Vojske Srbije.
"Ispred nas je još deo aktivnosti na Bazi ‘Jug‘ i najsadržajniji i najdinamičniji deo združeno-taktičke vežbe ‘Munjeviti udar‘ 27. juna na Privremenom pologonu ‘Pešter‘", istakao je general Mojsilović.
Osim Mojsilovića, vežbi su prisustvovali i državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković.
Komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stramenković rukovodio je vežbom.
U saopštenju se navodi da je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio da je sposobnost da se borbena dejstva izvode noću, kao i danju, bila i jeste jedna od glavnih prednosti tehnološki razvijenih vojski u odnosu na one koje to nisu.
© Foto : MOUčesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom
Učesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Učesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom
Istakao da se toj sposobnosti posvetila posebna pažnju u prethodnih nekoliko godina tokom kojih su razvijena i uvedena u naoružanje 23 različita optoelektronska sistema - od nišanskih sprava na pušci do složenih osmatračkih platformi na sredstvima u Kopnenoj vojci i RV i PVO.
Prema njegovima rečima, još deset sredstava te vrste je u završnoj fazi ispitivanja.
"Sve to upotpunjuje sposobnost da se osmotre ciljevi, da se vrše pokreti noću i da se uspešno gađa, što smo mogli da vidimo na večerašnjoj vežbi. Zadovoljstvo je videti sa kakvim elanom su pripadnici 3. brigade prihvatili ta sredstva i pokazali sposobnost njihove upotrebe", rekao je Miloradović.
Jedinicama Treće brigade sadejstvovali su i pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO, tenkovski bataljon T-72 MS, oklopno-izviđački bataljon BRDM-2M, deo jedinica Mešovite artiljerijske brigade i pripadnici Vojnotehničkog instituta sa sredstvima iz razvojnog programa Odbrambene industrije Srbije.
Učesnici taktičke vežbe su prikazali odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom.
© Foto : MOVeoma zahtevna vežba sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju
Veoma zahtevna vežba sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Veoma zahtevna vežba sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju
Pripadnici vojske su se oslanjali na savremene optoelektronske sisteme za osmatranje i gađanje u noćnim uslovima, koji su implementirani u oklopna borbena vozila točkaše "Lazar 3", PASARS, "Pancir S-1", BRDM-2MS, na tenkovima T-72MS, borbenim vozilima pešadije i drugim sredstvima iz razvoja, helikopterima H-145 i Mi-35, te bespilotnim vazduhoplovima SN-92 i "vrabac".
U saopštenju Ministarstva odbrane se kaže da je za rešavanje zadataka noću, ostatku taktičke grupe podršku pružala vatrena grupa koja je osim vatrene podrške odbrane, uz pomoć osvetljavajućih projektila osvetljavala bojište i omogućavala sigurne pogotke.
Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", u organizaciji Kopnene vojske Vojske Srbije, na osam lokacija širom Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom, u cilju provere operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Srbije, zaključuje se u saopštenju ministarstva.
Podsetimo, Vojska Srbije je nedavno učestvovala i na vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2021“, zajedno sa vojskama Rusije i Belorusije:
Sve snimke sa te vežbe pogledajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala