Meduze iz najveće kineske reke stigle u Savu, stručnjaci tvrde: To je invazivna vrsta

CC BY-SA 2.5 / Wikipedia/OpenCage / Slatkovodna meduza
Slatkovodna meduza - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Meduze iz najveće kineske reke Jangce, stigle su i u Savu, snimljene su u okolini Zagreba.
Kako je objavio hrvatski Jutarnji list, snimak neobičnih meduza poslao im je čitalac koji ga je načinio u Savi kod Zagreba.
Pojavu te vrste u nekim ribnjacima već su ranijih godina uočili i stanovnici Slavonije.
„Pojava slatkovodne meduze Craspedacusta sowerbii Lankester 1880. u reci Savi nije ništa čudno, s obzirom na to da je ta invazivna vrsta široko rasprostranjena u Evropi, kao i u celom svetu, osim u polarnim krajevima. Vrsta potiče iz istočne Azije, odnosno iz područja reke Jangce, i uglavnom se otkriva u stadijumu hidromeduze, iako su otkriveni i stadijumi polipa, koji su vrlo mali, pa ih je teško otkriti“, rekao je dr Petar Kružić, vanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.
On je dodao da tih meduza ima i u jezeru Čingi Lingi uz reku Dravu, te u reci Krki.
„Vrlo verovatno je ima i u ostalim slatkovodnim rekama i jezerima u Hrvatskoj, ali to još nije detaljno istraženo. Hrani se isključivo zooplanktonskim račićima, te prati dnevno-noćne migracije zooplanktona kojim se hrani. Smatra se da ne predstavlja opasnost za autohtonu slatkovodnu faunu, niti za čoveka, iako to treba još dodatno istražiti“, naglasio je Petar Kružić.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala