Optužbe za seksualno nasilje u „Petnici“: Na odgovornost se poziva i bivša uprava

IS Petnica - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Poslednji broj nedeljnika "Vreme" objavio je u tekstu "Seksualno nasilje u IS Petnica" ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog čoveka u Petnici. Zorana Mihajlović kaže da je to ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije.
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost dodaje i da je neopohodno da znamo ime osobe koja je seksualno uznemiravao maloletne devojke.
Mihajlovićeva je navela u saopštenju da je opravdavati saznanja da je ta osoba uznemirava maloletne devojke time da je on "težak suicidalan čovek", sklon grubom ophođenju, sramno i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića.
„Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete „ja nisam hteo da ga nosim na savesti", mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa“, poručila je ministarka Mihajlović.
Mihajlovićeva je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.
"Nažalost, tadašnja uprava "Petnice" umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava. Verujem da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost", navela je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
Dodaje da, isto tako, očekuje da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20, "zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze".
List "Vreme" u svom tekstu o nasilju u Petnici navodi da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće. Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji... U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.
Prema saznanjima "Vremena", žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.
Neke od sagovornica „Vremena" godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji. Zbog neadekvatnih odgovora odraslih kojima su se obraćale, slučajevi su zastareli.
Nedeljnik "Vreme" preneo je i izjave bivšeg direktora Vigora Majića i njegovo lično izvinjenje žrtvama nasilja, kao i reakciju sadašnjeg direktora - Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala