Stručnjak upozorava: Biće još više toplotnih talasa u budućnosti

CC0 / pixabay / Vrućina
Vrućina - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Temperaturni rekordi obarani su prethodnih dana širom sveta. Naučnici upozoravaju da nas u budućnosti očekuje mnogo više ovakvih toplotnih talasa i da su oni posledica klimatskih promena.
Srbija se kao i ostatak regiona već drugu nedelju zaredom susreće sa izuzetno visokim temperaturama koje su daleko iznad proseka za drugu polovinu juna.
U četvrtak 24. juna je na brojnim meteorološkim stanicama u zemlji oboren rekord za najvišu temperaturu izmerenu tokom meseca juna. Najtoplije je bilo u Smederevskoj Palanci gde je termometar pokazivao 39,9 stepeni Celzijusa, a junski rekord je bio oboren i u Beogradu, Valjevu kao i mnogim mernim stanicama u Vojvodini.
Nedelju dana kasnije, u sredu 30. juna, merne stanice u Srbiji ponovo pokazuju temperaturu blizu 40 stepeni.
Profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu je u Instagram lajv razgovoru za portal „Klima101“ prošle nedelje istakao da su za češće i intenzivnije toplotne talase odgovorne klimatske promene.
„Ovo jeste vrlo redak događaj i posledica je klimatskih promena. Postojali su i u prošlosti toplotni talasi, posebno tokom leta, ali su bili daleko ređi i bili su apsolutno neka vrsta neočekivanog događaja. Sada u principu možemo svake godine da očekujemo nekoliko ovakvih situacija tokom leta“, kaže Đurđević.
On je podvukao da je specifično da se ovakve temperature mere krajem juna, pošto bismo pre mogli da ih očekujemo krajem jula, ili početkom avgusta.
U Srbiji su tokom sredine dvadesetog veka bila retka leta u kojima je bilo više od jednog toplotnog talasa, a bilo je potpuno uobičajeno i da tokom celog leta ne bude zabeležen nijedan toplotni talas. Međutim, sada se zbog zagrevanja atmosfere situacija se bitno promenila, a budućnost deluje vrlo zabrinjavajuće.
„Trenutno se u Srbiji tokom leta dese dva ili tri toplotna talasa, pri čemu smo bliži tome da se dese tri, a tokom sredine dvadesetog veka je taj broj bio nula ili jedan. Pošto znamo da će u narednih nekoliko decenija naša planeta da se zagreje za dodatnih jedan stepen, to znači da će sredinom ovog veka broj toplotnih talasa da bude udvostručen u odnosu na sadašnje standard“, rekao je Đurđević.

Rekordno visoke temperature širom sveta

Pored našeg regiona, izuzetno snažni toplotni talasi u ovom trenutku pogađaju i mnoge druge države širom sveta. Neuobičajeno visoke temperature se beleže širom Sibira, dok je predeo zapadne obale Severne Amerike, tačnije države Oregon i Vašington u SAD i provincija Britanska Kolumbija u Kanadi, trenutno pod uticajem nezapamćenog toplotnog talasa.
U Portlandu, glavnom gradu Oregona, postavljen je novi rekord za najvišu temperaturu ikada izmerenu u ovom gradu sa preko 46 stepeni. Međutim, mnogo teža situacija je u mestu Liton u Kanadi gde se u tri uzastopna dana obaraju temperaturni rekordi za celu Kanadu, a 29. juna je temperatura dostigla neverovatnih 49,6 stepeni što je čak 4,6 stepeni više od rekorda koji je u Kanadi važio pre ovog toplotnog talasa.
Ekstremne temperature poput ovih mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je neophodno da građani budu pažljiviji i ne izlaze napolje bez preke potrebe u najtoplijem delu dana. Tokom toplotnog talasa iz 2007. kada je u Srbiji izmerena najviša temperatura ikada (44,9 stepeni u Smederevskoj Palanci), na vrhuncu toplotnog talasa između 16. i 24. jula je u Beogradu zabeležena povećana smrtnost među starijim osobama od čak 76 odsto, prenosi „Klima 101“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala