Krivokapić se na sastanku sa episkopima izjasnio o Temeljnom ugovoru sa SPC

© Tanjug / AP/Lisa LeutnerZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa otpočetog donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, dobiće svoj svečani epilog, a time će i sve zlonamerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tokom sastanka sa episkopima Dimitrijem i Atanasijem.
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić primio je danas episkopa mileševskog Atanasija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija. Tema sastanka bila je upis Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, čiji se delovi protežu i na teritoriju države Crne Gore, u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Krivokapić: Postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru
To je već učinjeno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšićkom, a sve u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
Premijer Zdravko Krivokapić iskoristio je priliku da episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju uruči rešenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica. Eparhija mileševska podnela je zahtev za upis u Jedinstvenu evidenciju i njenim upisom sve eparhije SPC na teritoriji Crne Gore biće evidentirane u jedinstvenoj knjizi evidencije verskih zajednica.
Premijer Krivokapić, izrazivši dobrodošlicu visokim predstavnicima SPC, rekao je da je vladavina prava temeljna vrednost svakog društva koje želi da bude uređeno i stabilno, te da Vlada Crne Gore želi da svaki čovek u državi oseti da je i bitan i da je siguran i da ima zagarantovana i jednaka prava.
„U Crnoj Gori niko više ne sme biti diskriminisan ni po jednom osnovu, a naročito to ne mogu biti institucije koje su temeljni oslonci crnogorske državnosti i njene duhovne i kulturne prepoznatljivosti. Eparhije kojima vi duhovno rukovodite i Crkva koju predstavljate, svojim učenjem, svojom etikom i moralom, svojom molitvom je ugrađena i utkana u građansko biće Crne Gore i radujem se novom ambijentu u kojem državu Crnu Goru sasvim možete da doživite kao svoj dom u kojem ćete moći da ostvarite sva, Ustavom i zakonom zagarantovana prava. Delamo u vremenu u kojem se države nazivaju prijateljima i partnerima, tako da i sve verske zajednice u Crnoj Gori, naročito one tradicionalne i njihove poglavare, doživljavamo kao prijatelje i partnere na istom zadatku da Crnu Goru načinimo državom stabilnosti, tolerancije, mira, solidarnosti i empatije“, naveo je Krivokapić.
On je poručio da će Vlada „sve što je obeležila kao svoj cilj, ostvariti“
„Tako da će i Temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa otpočetog donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, takođe dobiti svoj svečani epilog, a time i sve zlonamerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene“, poručio je Krivokapić.
Episkopi su se zahvalili premijeru i Vladi Crne Gore na spremnosti da reše pitanje Temeljnog ugovora države Crne Gore sa SPC.
„Držimo da je pitanje Ugovora veoma važno, jer će se njime potvrditi snaga nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti i svih odredbi tog akta, koje garantuju sve, Ustavom i međunarodnim pravom, date slobode Crkvi i vernicima, ali i omogućava da se konačno dođe do suštinskog međusobnog poštovanja i plodotvorne saradnje države i SPC u Crnoj Gori istovremeno poštujući moderne tekovine njihove odvojenosti i nezavisnosti. Temeljni ugovor se isključivo odnosi na život eparhija SPC u Crnoj Gori. Mi kao episkopi pomenutih eparhija, obećali smo premijeru i Vladi da ćemo u najskorije vreme, radi interesa Crkve, države i vernika, učiniti sve sa naše strane, strane SPC, da se Temeljni ugovor što pre potpiše“, saopštili su na sastanku episkopi mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala