Moćni sistemi koje Srbija nije imala: Kako će vojsku ojačati ruski PVO „Krasuha“ i rakete „Kornet“

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u foto-galerijuPostavljanje kopnenog višenamenskog modula za ometanje "Krasuha 4" na vežbama za radio-elektronsku borbu
Postavljanje kopnenog višenamenskog modula za ometanje Krasuha 4 na vežbama za radio-elektronsku borbu  - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Nabavkom ruskog PVO sistema „Krasuha“ namenjenog za elektronsku borbu i protivoklopne rakete „Kornet“ koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu, Vojska Srbije bi značajno ojačala odbrambenu moć, ocenio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.
Komentarišući saznanja Sputnjika da Srbija razmatra kupovinu „Krasuhe“, ambasador je istakao da bi u tom slučaju Srbija bila jedina zemlja u regionu koja raspolaže tim sredstvom za elektronsku borbu, dok bi, kako je rekao, nabavka „Korneta“ bio odličan izbor za Vojsku Srbije.
„Nama je ’Krasuha‘ veoma važna, zato što je u segmentu PVO jako dobra za borbu protiv dronova, aviona i niskoletećih ciljeva. To je sredstvo elektronskog ometanja, složen elektronski sistem koji je u kombinaciji s ’Pancirom‘ nenadmašan u svojoj kategoriji“, kaže Lazanski.
„Krasuha“ elektronski štiti komandna mesta, grupisane kopnene snage, sisteme PVO, važne industrijske i strateške objekte. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu signala i ometa zračenje neprijateljskih radara.
„Krasuha“ je mobilni sistem koji deluje u prečniku i do 400 kilometara, a može da ometa rad radara i na modernim avionima, da dezorijentiše navođene visokoprecizne rakete, ali da blokira rad bespilotnih letelica. Primera radi, sistem „Krasuha S4“ može na opasnoj blizini da detektuje jurišnu protivničku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica „lovi“ radarski signal aviona koji se približava, analizira ga i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca, a uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti „Krasuhe“, koja je svoju efikasnost pokazala i u Siriji.
„Ja sam u ruskoj vazduhoplovnoj bazi ’Hmejmim‘ u Siriji 2015. godine gledao kako ’Krasuhu‘ instaliraju i bila je upravo u kombinaciji sa ’Pancirom‘. Ona se ne može porediti ni sa čim drugim, zato što su u sredstvima elektronske borbe, elektronskog ometanja Rusi prvi u svetu“, naglasio je ambasador.

Rusi u elektronskoj borbi najbolji na svetu

Rusi su čak i po priznanju eksperata NATO-a u elektronskoj borbi otišli najdalje u svetu. U martovskom izveštaju američke Kancelarije za reviziju, Vašington otvoreno priznaje da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru. Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost „u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv SAD i drugih zemalja“, ali se u izveštaju ne navodi o kakvim slučajevima se radi.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski: U sredstvima elektronske borbe, elektronskog ometanja, Rusi su prvi u svetu.
Ruski vojni eksperti ističu značaj sistema za elektronsku borbu, jer oni ne samo da „oslepljuju“ protivnika i remete rad njihovih sistema, nego omogućavaju i zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava.
Razvoj sistema „Krasuha“ započeo je sredinom devedesetih, a uveden je u upotrebu 2012. godine. Istovremeno su razvijani sistemi „Krasuha-2“ i „Krasuha-4“.
„Krasuha-2“ je analogna i instalira se u tri terenska vozila, a „Krasuha-4“ digitalna i postavljena u dva vozila. Ima domet od 150 do 300 kilometara, dok se taktičko-tehničke mogućnosti modernizovane verzije „Krasuhe-20“ drže u tajnosti, ali se zna da ima domet do 400 kilometara. Jedan od glavnih zadataka sistema je i neutralizacija letećih radara AVAKS, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

„Kornet“ — odličan izbor za Vojsku Srbije

Govoreći o mogućoj nabavci raketa „Kornet“, Lazanski ističe da je to „vrhunski protivoklopni projektil, koji probija oklop koji je ekvivalent metar pancirnog čelika“.
„’Kornet‘ nismo imali do sada i on nam je neophodan, pošto su protivoklopne rakete u našem sastavu većinom stare sovjetske ’Maljutke‘ sa nekom vrstom modernizacije koju smo mi radili“, kaže ambasador.
Rakete „Kornet“ su toliko precizne i snažne da rade po principu „jedan hitac — jedan tenk“. Projektili su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.
„’Kornet‘ probija oklope svih današnjih modernih tenkova. Apsolutno u svojoj kategoriji protivoklopnih raketa ’Kornet‘ je najbolja raketa i to bi bio odličan izbor za našu vojsku“, ocenio je Lazanski.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala