Rusija donela novi plan za Antarktik

© AFP 2022 / ANDREW PEACOCKBrod "Akademik Šokalski" u ledu na Antarktiku
Brod Akademik Šokalski u ledu na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je akcioni plan za sprovođenje strategije za razvoj aktivnosti Rusije na Antarktiku, navodi se u saopštenju pres službe vlade.
„Modernizacija ekspedicione infrastrukture, sprovođenje sveobuhvatnih naučnih istraživanja, zaštita životne sredine, usavršavanje učesnika ekspedicije – aktivnosti u ovim oblastima uključene su u plan za realizaciju strategije razvoja aktivnosti Rusije na Antarktiku, koji je odobrio premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju.
Dokumentom je predviđeno stvaranje novih kompleksa za zimovanje na stanicama „Vostok“ i „Mirni“ za razmeštanje članova ekspedicija. Na stanicama „Ruska“ i „Novolazarevska“ biće rekonstruisani infrastrukturni objekti. Takođe se predviđa modernizacija komunikacionih i navigacionih sistema i fazno obnavljanje flote transportne tehnike.
Osim toga, u okviru Ruske antarktičke ekspedicije biće izvršena magnetosferska, hidrološka, biološka, okeanološka i meteorološka istraživanja. Planirano je detaljnije proučavanje podglacijalnog jezera Vostok, bioloških resursa Južnog okeana, geološke strukture Antarktika i njegovo snimanje iz vazduha. Takođe se precizira da će u naučne svrhe biti izgrađeno nekoliko ledolomaca.
Sovjetska antarktička naučno-istraživačka stanica Vostok - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2020
Rusija pravi strategiju za Antarktik: Do 2030 celogodišnja istraživačka stanica
U saopštenju se dodaje da je jedan od pravaca plana razvoj sistema Sporazuma o Antarktiku čija je svrha stvaranje uslova za korišćenje kontinenta u interesu čitavog čovečanstva.
„U okviru ovog zadatka biće obezbeđeno učešće Rusije na specijalnim konsultativnim sastancima i komitetima, preduzeti koraci za proširenje bilateralne i multilateralne saradnje sa državama-potpisnicama sporazuma“, navodi se u obrazloženju dokumenta.
Plan takođe uključuje inicijative povezane sa antarktičkim turizmom. U dokument je uključeno više od 50 događaja koji su razvijeni u okviru Strategije za razvoj aktivnosti Rusije na Antarktiku, koju je Vlada usvojila u avgustu 2020. godine. Njihova realizacija daće novi impuls antarktičkim ekspedicijama i pomoći u jačanju pozicije Rusije u regionu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala