Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Privremeno oduzimanje imovine u vreme kriza: Španija sprema kontroverzni zakon

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u foto-galerijuSkafander
Skafander - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Španska vlada pripremila je predlog reforme Zakona o nacionalnoj bezbednosti kojim je predviđeno da u slučaju velike zdravstvene krize svaki punoletni građanin može biti mobilisan za izvršenje tzv. ličnih obaveza. Reformom se predviđa i privremeno oduzimanje sve vrste imovine koja je neophodna za rešavanje zdravstvene krize.
Kada se u Španiji proglasi krizno stanje, svako punoletno lice biće obavezno da izvrši „lične obaveze“ koje od njih zahtevaju nadležni organi, sledeći smernice Saveta za nacionalnu bezbednost. U ovom slučaju, svi građani bez izuzetka moraju se pridržavati naredbi i uputstava izdatih od vlasti, predviđeno je reformom Zakona o nacionalnoj bezbednosti koju je pripremila španska Vlada, prenosi španski list El Pais.
Reformom se predviđa nacionalna mobilizacija i ’’zakon o sigurnosti’’ koji bi primorao građane da se ’’privremeno’’ odreknu svojih prava u slučajevima budućih kriza javnog zdravlja ili vanrednih situacija poput ove sa pandemijom korona virusa.
Zakon koji pitanje javnog zdravlja podiže na nivo "nacionalne bezbednosti" trenutno je na nivou predloga, prenosi El Pais.
U slučaju privremenog oduzimanja imovine, oni koji pretrpe finansijsku štetu zbog te mere imaće pravo na naknadu štete. 
U predlogu zakona precizira se da će usvojene mere biti postepene i proporcionalne kriznoj situaciji i biće ograničene na vreme koje je neophodno za prevazilaženje krizne situacije.
Ove obaveze ne odnose se samo na građane, već i na pravna lica koja su dužna da sarađuju sa vlastima u prevazilaženju krize.
Predlagači zakona ističu da se zakonske obaveze temelje na članu 30. Ustava, prema kojem „Španci imaju dužnost i pravo da brane Španiju“.

Obaveza medija

Tokom pandemije, vlada nije proglasila „situaciju od interesa za nacionalnu bezbednost“, već stanje uzbune, regulisanom zakonom iz 1981.
Međutim, Zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je sada u fazi finalizacije, može biti pogodniji za suočavanje sa ovom vrstom situacije, navodi El Pais.
Između ostalih novina, nacrt uključuje i obavezu medija da sarađuju sa nadležnim vlastima u širenju informacija preventivne ili operativne prirode.
Zakon takođe uključuje i mere za izbegavanje ponavljanja nestašice proizvoda i robe kritične za suočavanje sa krizom, kao što je nedostatak maski, respiratora i ostale medicinske opreme koji su se dogodili kada je zaraza počela da se širi.
Nacrt je Veće ministara videlo u prvom čitanju 22. juna i čeka konačno odobrenje za podnošenje Kongresu, a već je predstavljen autonomnim zajednicama i nekim parlamentarnim grupama.
Pročitajte još:
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala