Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Politika
Saznajte sve o politici u Srbiji i regionu

Srbija delimično podržala sankcije Belorusiji

© REUTERS / Francois LenoirSavet EU u Briselu
Savet EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Srbija se delimično priključila paketu sankcija koje je EU 21. juna uvela Belorusiji, proističe iz saopštenja pres službe Saveta EU.
Kako se navodi u izjavi Visokog predstavnika u ime EU o priključenju određenih trećih zemalja odluci Saveta koja se tiče restriktivnih mera povodom situacije u Belorusiji, Srbija se priključila odluci Saveta da doda još jedan entitet spisku fizičkih i pravnih lica, entiteta i tela obuhvaćenih restriktivnim merama.
U saopštenju se precizira da je Savet 21. juna doneo odluku 2021/1001 kojom dopunjava prethodnu odluku 2012/642/CFSP, te da su je podržale Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.
“One će osigurati da njihova nacionalna politika bude usklađena sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, navodi se u izjavi.
Srbije, međutim, nema na spisku zemalja koje su podržale još jednu odluku Saveta koja se tiče sankcija prema Belorusiji.
U izjavi visokog predstavnika o priključenju trećih zemalja odluci Saveta 2021/1002 koja se tiče restriktivnih mera povodom situacije u Belorusiji, precizira se da je odlukom koju je Savet doneo 21. juna dodaje 78 lica i 7 entiteta spisku lica i entiteta obuhvaćenih restriktivnim merama, onako kako je izneto u Aneksu na odluku Saveta 2012/642/CFSP.
„Zemlje kandidati Republika Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, kao i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora priključile su se odluci Saveta. One će osigurati da njihova nacionalna politika bude usklađena sa odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, navodi se u izjavi.
Podsetimo, krajem prošlog meseca Evropska unija je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, proširivši sankcioni spisak na još 78 fizičkih lica i osam organizacija.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala