Bivša direktorka Etnografskog muzeja osuđena na godinu i po dana zatvora

CC0 / Pixabay / Čekić u sudnici
Čekić u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalni sud u Beogradu osudio je na godinu i po dana zatvora bivšu v. d. direktorku Etnografskog muzeja Mirjanu Menković zbog zloupotrebe službenoj položaja i oštećenja te ustanove kulture.
Vlasnica omladinske zadruge „Gaudeamus“ Ranka Dedović istom presudom osuđena je na pet meseci kućnog zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u vezi sa oštećenjem tog muzeja.
Menkovićevoj je izrečena i zabrana vršenja poziva kao imenovano ili postavljeno lice u državnim organima od tri godine od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja izrečene mere, saopštio je sud. Ona je obavezana da na ime imovinskopravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju 7.787.101 dinar, a Dedovićeva 284.341.
Solidarno su obavezane da tom muzeju na ime imovinskopravnog zahteva plate 607.939 dinara u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
Ovo je prvostepena presuda, na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.
Menkovićeva je optužena zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a Dedovićeva zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.
Menkovićeva se tereti da je od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila, određena novčana sredstva uplaćuju na račune određenih preduzeća, iako Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju, saopšteno je nakon njenog hapšenja 2017. godine.
Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.
Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.
Pored Menkovićeve i Dedovićeve ovaj slučaj obuhvatao je još trojicu okrivljenih, koji su ranije sa tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica za uslovne kazne zatvora od tri i šest meseci i godinu dana, koje je presudama potvrdio sud.
Bivša direktorka Etnografskog muzeja poznata je i po tome što je omogućila svom sinu da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, među vrednim eksponatima, a optužnica je podignuta zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i oštetila tu ustanovu za više od 14 miliona dinara, podseća Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala