Stiže S-500: Moskvu će čuvati ubica satelita i stelt aviona

© Foto : The Ministry of Defence of the Russian FederationSistem S-500 "Prometej"
Sistem S-500 Prometej - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Najsavremeniji raketni sistem S-500 „Prometej“, koga nazivaju ubicom satelita i stelt aviona, uspešno je testiran i očekuje se da će do kraja godine biti isporučen ruskoj vojsci. Odbrambeni sistem nadmašiće sve do sada poznate raketne štitove i sasvim će zatvoriti nebo na udaljenosti do 600 kilometara.
S-500, raketni sistem nove generacije klase zemlja-vazduh koncerna „Almaz-Antej“, univerzalni je kompleks dalekog dometa i presretanja na velikim visinama sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Sistem će osetno nadmašiti čak i trenutno najnapredniji ruski sistem S-400 „Trijumf“, dok evropski mediji ocenjuju da je po svojim tehničkim karakteristikama 15-20 godina ispred sličnih zapadnih sistema.
„Šah–mat“ kaver
 - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Infografika: Sve o novom ruskom lovcu „Šah–mat“
U Vazdušno-kosmičkim snagama RF oko 70 odsto protivvazdušnih raketnih pukova modernizovano je savremenim sistemima S-400, a ruski vojni eksperti ističu da će sistem S-500 „Prometej“ biti stub jedinstvenog nacionalnog sistema PVO i PRO odbrane Rusije i da će Rusija sa S-500 dobiti jedinstveni vazdušno-kosmički ešalonirani odbrambeni sistem.
„S-500 je sistem koji po mnogim karakteristikama nadmašuje sve postojeće pandane u svetu, pre svega američke. Ovaj sistem je univerzalan, deluje kao protivvazdušni i protivraketni sistem. Može da presreće ne samo aerodinamične ciljeve — avione i helikoptere, nego i balističke projektile. Ako uzmemo sveukupnost svih karakteristika ovog sistema, onda mu na svetu nema ravnih“, ocenio je ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

S-500 — čuvar Moskve

Konovalov napominje da će sistem S-500 „Prometej“ biti isporučen do kraja godine jedinicama PVO i PRO u Moskovskoj oblasti i čuvaće nebo nad Moskvom.
Osim što bi „Prometej“ trebalo da dopunjava sistem S-400, ruski eksperti navode da bi on mogao da bude postavljen za pokrivanje centralne industrijske oblasti, gde će zajedno sa A-135 „Amur“, sovjetskim i ruskim sistemom protivraketne odbrane, štititi Moskvu.
A-135 „Amur“ bio je namenjen za odbijanje ograničenog nuklearnog napada na prestonicu i centralni industrijski rejon u skladu sa Dogovorom o ograničenju sistema protivraketne odbrane iz 1972. godine, koji su Amerikanci poništili.
Ti moćni sistemi biće neka vrsta protivraketnog kišobrana koji pokriva Moskvu i Moskovsku oblast, objašnjavaju eksperti.
„Činjenica je da je to područje uvek bilo predmet posebne brige i da je uvek bilo pokriveno ozbiljnim snagama PVO i PRO. Prema ugovoru koji su Amerikanci poništili, upravo je tu bio raspoređen rejon protivraketne odbrane. Zbog toga nije iznenađujuće što će supermoderni kompleks S-500 prvo biti tu stavljen na borbeno dežurstvo. To je logično“, smatra Konovalov.
Testiranje sistema S-500 - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Ruski sistem S-500 će čuvati Moskvu
Podsećajući da je ruski sistem uspešno testiran u Siriji, egipatski mediji navode da bi njegovo raspoređivanje na teritoriji Kalinjingrada značilo da će u dometu S-500 biti mnoge zemlje-članice NATO-a. Ako sistemi budu bazirani na Krimu, onda će bilo čije oružane snage na Crnom moru biti ugrožene.

Nova era ruske dominacije

Većina tehničkih karakteristika S-500 za sada se drži u tajnosti, ali se zna da se radi o kompleksu prve generacije sistema protivkosmičke odbrane. Ovaj sistem može da uništi gotovo sve postojeće i potencijalne vazdušne mete u bliskom svemiru i u atmosferi, uključujući i hipersonične rakete svih modifikacija i stoga je u stanju da reši pitanja strateške raketne odbrane.
„Prometej“ će koristiti razne tipove raketa, a rakete iz porodice 77N6 pogađaće ciljeve u bliskom svemiru.
Pored toga, specijalno za „Prometej“ napravljen je radar „Jenisej“, koji može da otkrije ciljeve na hiljade kilometara u bliskom svemiru. Većina karakteristika tog radara, koji će biti „oči“ perspektivnog sistema S-500, čuva se u tajnosti, iako je od maja ove godine stavljen u upotrebu.
Osim toga, prednost sistema „Prometej“ je njegova mobilnost, pa se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta ili lako prebaciti u bilo koji ugroženi pravac.
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2020
Otkrivene karakteristike S-500 „Prometej“ – ubice satelita i balističkih raketa
Sistem može da detektuje i istovremeno uništi do 10 balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, a takođe i krstareće rakete. Raketama S-500, kako tvrde ruski eksperti, ne mogu da pobegnu ni stelt avioni, poput ponosa američkog ratnog vazduhoplovstva F-22 i F-35, lovaca pete generacije.
Osim što ima domet do 600 kilometara, „Prometej“ može da obara rakete i avione na visini do 200 kilometara.
Eksperti ocenjuju da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 „Prometej“ nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja i da će on doneti Rusiji mnogo novca, pošto bi mnoge zemlje volele da ga imaju. Sistem će, kako se procenjuje, biti veoma konkurentan i znatno jeftiniji od američkog sistema „Patriot“, koji po svojim mogućnostima znatno zaostaje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala