Evropska unija ulazi u trku — sprema „Sauronovo oko“

CC0 / Pixabay / Veštačko oko - ilustracija
Veštačko oko - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska unija namerava da izgradi sveobuhvatni sistem za izviđanje svemira koji će se sastojati iz dva „oka“ — Sauronovo i Odinovo, objavio je nemački „Bild“. Taj sistem bi Evropu trebalo da upozori na eventualne pretnje iz svemira ili Zemljine orbite.
Kako se napominje, Sauron je i ime mračnog vladara iz trilogije „Gospodara prstenova“ koji se spominje i u „Hobitu“. Međutim, u ovom slučaju, u pitanju je sistem visoko senzitivnih senzora za napredno praćenje situacije u svemiru, odnosno uočavanje i identifikovanje satelita.
Kompanija vazduhoplovstva, odbrane i bezbednosti „Arijanegrupa“ i nemačka firma za svemirsku tehnologiju „OHB“, napraviće dve komponente tj. po jedno od dva „oka“.
„Našim kupcima nudimo kompletnu kartu kosmosa na kojoj će se videti šta tamo leti, gde, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću. Važno je utvrditi da li su prijateljski nastrojeni ili ne. Na primer, da li je u pitanju svemirski otpad“, izjavio je za „Bild“ šef kompanije „Arijanegrupa“ Pjer Godar.
Senzori rade uz pomoć veštačke inteligencije, složenih algoritama i laserskih zraka koji mogu da detektuju i najsitnije objekte.

„Odinovo oko“

Drugi deo programa Evropske komisije je „Odinovo oko“. „Bild“ navodi da je Odin bog rata u nordijskoj mitologiji, dodajući da je to ime dodeljeno sistemu za rano identifikovanje balističkih tela i letećih objekata koji se kreću hiperzvučnom brzinom.
Lansiran Šenžou 12 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
„Zvezda u usponu“: Kina krenula u osvajanje svemira, može li da parira — Rusiji i Americi
U tom kontekstu, Godar je ukazao na sistem devet teleskopa koji se nalaze na više kontinenata pomoću kojeg može da se skenira čitavo nebo.
„Evropljani ne bi više trebalo da zavisi od američke tehnologije za nadgledanje svemira, a sa druge strane, Evropa mora da zaštiti sopstvene satelite“, rekao je Godar.
On je dodao i da sve više privatnih kompanija lansira u svemir sopstvene satelite i da praćenje Zemljine orbite postaje sve važnije kako bi se, recimo, izbegli sudari.
„To je kao neka vrsta sistema za praćenje saobraćaja da bi se zaštitili naši sateliti“, kazao je Godar.
Tanjiri radio-satelita - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Amerika gradi bazu za praćenje aktivnosti Rusije i Kine u kosmosu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala