- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova studija: Dramatično smanjivanje tumora uz novi pristup lečenju

CC0 / piksabej / Ćelije
Ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nasTelegram
Britanski naučnici razvili su novi alat kojim iskorišćavaju ćelije koje uništavaju tumore za brzu i efikasnu borbu protiv raka.
Nova studija pokazala je dramatično smanjenje tumora kod miševa u poređenju s tradicionalnim metodama ćelijske terapije koje poboljšavaju sposobnost imunog sistema u borbi protiv raka.
S novim uređajem koji bi se mogao stvoriti uz pomoć 3D printera, naučnici sa Univerziteta Nortvestern umnožili su, sortirali i sakupili stotine miliona ćelija, dobijajući 400 posto više ćelija koje uništavaju tumore od dosadašnjih pristupa lečenju.
Većina metoda lečenja raka uključuje otrovne hemikalije i strane stvari, koje uzrokuju štetne nuspojave i slabe imuni odgovor tela.
Korišćenje vlastitog tkiva i ćelija može eliminisati nuspojave i rizik od odbacivanja.

„Ljudi su izlečeni od uznapredovalog melanoma kroz lečenje vlastitim imunim ćelijama koje su sakupljene iz tumorskog tkiva“, rekla je doktorka Šana Keli, koja je učestvovala u istraživanju.

Problem je u tome što zbog načina na koji se ćelije prikupljaju, to deluje samo kod vrlo malog broja pacijenata.
Te ćelije, nazvane limfociti koji infiltriraju tumor (TIL), prirodne su imune ćelije koje napadaju tumorsko tkivo angažujući ćelije da se bore prsa u prsa, kažu naučnici.
Nakon što se izvade iz tkiva, ćelije se uzgajaju u laboratorijama daleko od pacijenata od kojih su uzete.zrelih“ ćelija za lečenje tumora.
Nakon što se izvade iz tkiva, ćelije se uzgajaju u laboratorijima daleko od pacijenata od kojih su uzete.
Do trenutka kada su se umnožile i spremne su za povratak u telo, mnoge ćelije su iscrpljene i nesposobne se boriti, budući da su predugo u tumoru.
No, koristeći novu tehnologiju zvanu mikrofluidno ciljanje afiniteta infiltrirajućih ćelija (MATIC), naučnici mogu tačno odrediti koje su najaktivnije ćelije.
U radu su naučnici koristili MATIC kako bi pronašli ciljanu populaciju ćelija za miševe koje su proučavali.
Otkrili su da su se tumori kod životinja dramatično smanjili – a kod nekih miševa potpuno su nestali, što je dovelo do velikog poboljšanja stope preživljavanja u poređenju s tradicionalnijim metodama.
„Umesto da miševima damo mešavinu ćelija s različitim fenotipovima, mi im dajemo fenotip jedne ćelije koji im zapravo može pomoći“, navela je doktorka Keli.
Uočite mnogo snažniju i mnogo veću stopu odgovora kada stvarno izlučite ciljanu reaktivnost T-ćelija.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nejčer biomedikal indžinering“.
Rendgenski snimak mozga pacijenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
RUSIJA
Ruski doktor otkrio „jutarnje“ simptome raka
Bakteriofag, virus koji može da zarazi i ubije bakteriju - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Eksperimentalna terapija: Virus ubija superbakterije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala