- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

„Ne sada, Stejsi“: Završena jedna od najskupljih parnica zbog uznemiravanja u poznatoj svetskoj banci

CC0 / Pixabay / Uznemiravanje
Uznemiravanje - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nasTelegram
U jednoj od najskupljih parnica koje su vođene zbog diskriminacije na radnom mestu 50-godišnja službenica poznate banke „BNP Pariba“ Stejsi Meken dobila je dva miliona funti na ime odštete zbog omalovažavanja i polne diskriminacije koje su počinili njeni šefovi.
Ona je na sudu tvrdila da je tokom svoje četvorogodišnje karijere u banci dobila stotine hiljada funti manje bonusa imala manju platu nego njene kolege muškog pola. Uz to, ponižavana je, a uobičajena rečenica koju su joj izgovarali kad bi mi im se obratila bila je: „Ne sada, Stejsi“.
Nakon naporne sudske bitke dosuđeno joj je čak 2,08 miliona britanskih funti (oko 2,5 miliona evra) što je, kako navodi „Dejli Telegraf“, jedan od najviših dosuđenih iznosa ubritanskoj sudskoj praksi.
U tekstu se navodi da je Stejsi Meken godišnje zarađivala oko 120 hiljada funti dok je njen kolega muškog pola, na istom radnom mestu i sa istim odgovornostima, zarađivao čak 40 hiljada funti više.

Vređanje i omalovažavanje

Osim toga, Stejsi Meken je bila izložena vređanju i omalovažavanju.
Jednom su joj na radnom stolu ostavili šešir za veštice. To se dogodilo nakon što je muški deo zaposlenih, uključujući jednog od šefova Meta Pinoka, posle posla otišao u pab. Zaposlena u banci, Džordžina Čepmen, potvrdila je na suđenju da su muškarci bili prilično pijani kada su se te večeri vratili u kancelariju.
„Ne znam ko je ostavio veštičji šešir na koleginicinom stolu, ali verujem da je to neko od pijanih kolega s obzirom na to da su u to vreme oni jedini bili alkoholisani na poslu“, izjavila je ova žena tokom svedočenja.
Dodala je da je Stejsibila vidno uznemirena i potresena činjenicom da se kolege tako odnose prema njoj.
Još jedan od šefova, Denis Pihan, optužen je da ju je sistematski ponižavao rečenicom „Ne sada, Stejsi“, kad god bi ona pokušala da mu se obrati.
„Telegraf“ piše da je to toliko često radio da su kolege na račun te rečenice počele sa internim šalama. Sud je utvrdio da je Mekenova uredno prijavljivala sve probleme, ali da niko nije reagovao dok slučaj nije prijavila sudu tražeći četiri miliona funti odštete. Onda su isplivali i drugi problemi, poput neproporcionalno isplaćenih bonusa. Tako su zaposleni muškog pola njenog ranga na godišnjem nivou dobijali oko 167 hiljada funti na ime bonusa, dok je ona dobijala samo 33 hiljade.

Bez iskrenog izvinjenja

Sud je utvrdio da je ostavljanje veštičjeg šešira na stolu očigledan čin seksizma, dok je učestala upotreba izraza „Ne sada, Stejsi“ omalovažavanje na radnom mestu.
Sudija Ema Barns rekla je u obrazloženju presude da postoji mogućnost da su se muškarci sa svojim seksističkim i omalovažavajućim postupcima obrušili na Stejsi kako bi joj se osvetili što je prigovorila na razliku u platama.
„Banka bi trebalo značajnije da se pokaje i izvine, ali to neću naložiti jer izvinjenje mora biti iskreno, a ne naređeno. Gospodin Pihan se izvinio zbog „prouzrokovanja problema“, ali se nije jasno izvinio i priznao da je lično diskriminisao gospođu Meken“, napisala je sudija Barns.
List dodaje da je banka posle ovog slučaja usvojila strategiju sprovođenja principa ravnopravnosti i da pokušava da poveća broj žena na rukovodećim pozicijama, preneo je Jutarnji list.
Seksualno uznemiravanje - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2017
Samo za odrasle: Ovaj tekst nije mastan vic
Zdanie Pentagona v SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2018
Donesi mi ručak, operi veš: Mobing afera u vrhu Pentagona
Priti Patel - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2020
Ministarka koja psuje i viče na zaposlene konačno pod istragom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala