- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se krije ispod glečera na Grenlandu: Specijalna misija kreće u potragu

CC0 / Pixabay / Glečer
Glečer - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nasTelegram
Predstojeća robotizovana misija sa podmornicom koja će proučavati donju stranu glečera Grenlanda može otkriti koliko će ove sante „tekućeg leda“ doprineti porastu nivoa mora.
Misija, zakazana za sredinu 2023, poslaće robotizovanu podmornicu na dno izlaza tri glečera, a sva tri se nalaze na zapadnoj obali Grenlanda. I baš kao i svi glečeri, ovi komadi leda teku i pomeraju led iz unutrašnjosti Grenlanda u okean, što čini njihovu dinamiku važnom za razumevanje porasta nivoa mora kako se Arktik topi. Ovo je prvi put da će naučnici imati pogled izbliza ispod glečera velikog ostrva.
„Najveća neizvesnost vezano za doprinos Grenlanda porastu nivoa mora je koliko brzo će ledeni pokrivač gubiti masu“, rekla je u saopštenju Džini Katanija, profesorka na Školi geonauke Džekson Univerziteta u Teksasu, koja vodi ovo putovanje.

„Znamo koliko je od nivoa mora uskladišteno u ledenom pokrivaču, znamo da se klima zagreva i menja ledeni pokrivač, ali ono što ne znamo je brzina kojom će ovi glečeri doprineti porastu nivoa mora.“

Da bi saznali, Katanija i njene kolege će postaviti podmornicu NUI na donju stranu glečera gde je put do okeana. NUI se neće proučavati sam led, već zidove peska i sedimenta koje glečer izbacuje ispred sebe dok plovi. Ove zemljane barijere poznate su kao morene i pomažu u stabilizaciji leda kao čep koji sprečava da voda teče. Pitanje je šta će se dogoditi ako se čep izvuče.
Podmornica će mapirati topografiju morena i uzeti jezgra sedimenata, što će pomoći naučnicima da bolje razumeju koliko su morene stabilne. Podmornica će takođe sakupljati uzorke sedimenta iz oblaka sedimenta koji izlazi ispod glacijalnog leda, prenosi portal „Lajv sajens“.
Neki naučnici su ukazivali da bi efekti globalnog zagrevanja na porast nivoa mora mogli da se odlože ako bi se koristila neka metoda za izgradnju ovih podmorskih morena, podupirući ledeni pokrivač Grenlanda. Istraživanje će pomoći da se sazna da li ta ideja ima ikakvih osnova, navode iz instituta u Teksasu.

„Ovo je visoko rizična nauka koja se isplati, ali to je upravo ona vrsta hrabrog koraka koja je potreban za rešavanje hitnih i društveno relevantnih pitanja o klimatskim promenama i geohazardima“, rekao je Demijan Safer, direktor Instituta za geofiziku Univerziteta Teksas, jedan od partnera u istraživanju.

Rad u teškim uslovima duž obale Grenlanda nije jednostavna stvar. NUI će biti povezan sa istraživačkim brodom tankim optičkim kablom dugim 16 kilometara. Ako kabel pukne, podmornica može da se vrati na površinu koristeći akustiku i programirana je da se vrati na unapred programiranu lokaciju za preuzimanje ako komunikacija ne uspe.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SVET
Naučnici upozoravaju: Postoji opasnost od nuklearne i bakteriološke „bombe“ na Arktiku
Kontinenti na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najgora godina u istoriji – kataklizma iz 536. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala