- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Emotivna biografija Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Mira Furlan
Mira Furlan - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nasTelegram
Izdavačka kuća „Booka“ objavila je emotivnu autobiografiju Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“ u kojoj glumica uvodi čitaoce u vlastiti svet, u svoje intimne drame i razmišljanja, opisujući život i karijeru pune uspona i padova.
Dobitnica dve „Zlatne arene“ istovremeno oživljava vreme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su verovali u bolji i srećniji svet i za koje, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorke, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji više nije bilo mesta u novim državama, navodi izdavač.
Knjigu otvara pismo Mire Furlan sinu Marku u kojem se glumica pita da li može da ga uvede u daleki, davno nestali svet iz kojeg su potekli njegovi roditelji.
„Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ’bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektirati skrivenu ’priču’ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?“, navodi glumica.
Otvoreno ranjiva i samokritična, Mira Furlan bez zadrške i ne štedeći nikog govori o svom životu, o licu i naličju slave, o razočaranjima i nepravdama koje je doživela, o apatridima i emigrantskom životu, kao i o sunovratu demokratije i ideala u današnjem svetu.
Uz visprene, duhovite i katkad cinične uvide, ova knjiga, kako navodi izdavač, više je od puke autobiografije. Ona je svedočanstvo o osećanju nepripadanja, o tome šta znači biti žena u ovom svetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža.
Mira Furlan - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2021
Svet plače zbog Mire Furlan: „Jednom je pobegla iz jugoslovenskog ludila, a sada je pobegla zauvek“
Mira Furlan, filmska i pozorišna glumica, rođena je u Zagrebu 1955. Sa 22 godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i ubrzo dobila stalni angažman u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Slavu je stekla ulogom Kate u seriji „Velo misto“. „Zlatnu arenu“ za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima „Kiklop“ (1983) i „Lepota poroka“ (1986). Svetska javnost ju je upoznala u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“.
Krajem 1991. sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, emigrira u SAD, gde se istakla ulogama u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“. Glumila je u brojnim američkim predstavama i filmovima, a od početka novog milenijuma i u filmovima i pozorištima u zemljama bivše Jugoslavije. Preminula je u Los Anđelesu 2021.
Autorka je drame „Dok nas smrt ne razdvoji“ i knjige kolumni koje je objavljivala u Feral tribjunu „Totalna rasprodaja“. Autobiografiju „Voli me više od svega na svijetu“ posthumno je objavio njen suprug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala