Brnabićeva i Petkov: Želimo zajedničko energetsko tržište

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijerka Srbije Ana Brnabić sa bugarskim kolegom Kirilom Petkovim
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa bugarskim kolegom Kirilom Petkovim - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nasTelegram
Predsednici vlada Bugarske i Srbije Ana Brnabić i Kiril Petkov, posle današnjeg sastanka naglasili su da su Sofija i Beograd između ostalog zainteresovani i za zajedničko gasno i energetsko tržište.
Predsednica Vlade Srbije rekla je na konferenciji za novinare da bi ona "išla i dalje" - na zajedničko energetsko tržište koje bi donelo veću konkurentnost privrede obema zemljama.
Svima bi nam to doneo benefite i između ostalog mogli bismo da gradimo više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.
"Vidim da to možemo da uradimo vrlo brzo", rekla je Brnabićeva koja je sa Petkovim razgovarala i o podršci Srbiji na polju evrointegracija, otvaranja klastera kao i o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma u septembru u Pirotu ili Dimitvogradu na kojem bi bili predstvljeni potencijali za investiranje.
Bila bi, kako kaže, dobra i kvadrilaterala Srbije, Bugarske Rumunije i Grčke jer bi to doprinelo većoj energetskoj stabilnosti, što bi trebalo da bude jedna od važnih tema nakon izbora.
Premijer Bugarske izrazio je uverenje da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, uz uklanjanje granica i zajedničko gasno i energetsko tržište mogao da postane najbrže rastući region.

"To je deo naše vizije, potencijal postoji", rekao je Petkov.

Brnabićeva je bugarskom kolegi poželela mnogo sreće u poslu i naglasila da će imati punu podršku i Srbije i njenu lično kako bi radili zajedno i uspostavili snažnije i bolje odnose, kako političke tako i ekonomske.
Prema njenim rečima, saradnja dve zemlje može biti još bolja, u pogledu trgovine, ekonomije i zajedničkih investicija.
Predano ćemo raditi u tom cilju, naglasila je ona i zahvalila na tome što je Petkovu kome je ovo druga zvanična poseta prva poseta bila Severnoj Makedoniji što, kako je naglasila, pokazuje podršku regionu.
Rekla je da je Srbiji zbog regionalne stabilnosti važno da vidi napredak na evropskom putu i naših partnera u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH. Zahvalila je Bugarskoj što pokazuje posvećenost u rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi svi imali jasnu evropsku perspektivu.
Brnabićeva, je naglasila da Petkovu ovo nije prva poseta Srbiji da je bio i za vreme mandata ministra kada je posetio Dimitrovgrad, kada su počeli razgovore o unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje.
"Danas smo te razgovore nastavili o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma, koji bi se održao u septembru ili u Pirotu ili Dimitrovgradu sa učešćem visokih delegacija na kojima bi bili predstvljeni potencijali za investiranje".
Navela je da Srbija ima plan proširenje našeg gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a da se razgovara sa Bugarskom da proširimo i njihove skladišne kapacitete - kako bi tamo imali deo što je, kako je naglasila važno u vreme ovakvih kriza koje neće proći brzo.
Naglasila je da je 2021. godina bila rekordna u ekonomskim odnosima dve zemlje i iznosila je 1,3 milijarde evra.
To je rekordna godina u našoj ekonomskoj saradnji i pokazatelj onoga što možemo zajedno da uradimo ako budemo zajedno radili.
Po rečima Petkova za Sofiju je važna regionalna povezanost kao uslov za ekonomski razvoj, a sa akcentom na energetsku povezanost.
Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima van regiona, naša grčka veza je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu.
Prema njegovim rečima postoji veliki potencijal za ujedinjeno tržište gasa
"Verujem da ćemo to uspeti" rekao je on i dodao to podrazumeva povezanost i sa Severnom Makedonijom i Grččkom i Srbijom i Rumunijom
"Cilj nam je da svi budemo objedinjeni u jedno tržište", rekao je on i naglasio da je Bugaska ne samo prijatelj Srbije već i partner na polju evrointegracija.
Premijeri Srbije i Bugarske, kako je rečeno,.dogovorili su se i da budu u direktnom ličnom konkatku kako bi se rešavala pitanja koja se tiču manjina, a čijem će boljem položaju doprineti i gasni interkonketor, i novi putevi i železnička pruga.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala