- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Povratak „nacionalnih penzija“ – dobitnici Bogdan Diklić, Laza Ristovski, Bora Đorđević...

© Sputnik / Lola Đorđević Koncert "Riblje čorbe" na stadionu Tašmajdan
 Koncert  Riblje čorbe na stadionu Tašmajdan - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nasTelegram
Odluka o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, poznatija kao „nacionalna penzija“ usvojena je danas na sednici Vlade Srbije, a među nagrađenima su glumci Bogdan Diklić, Lazar Ristovski i Voja Brajević i frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević.
Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je posle osam godina, na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf, foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnik i glumac Bogdan Diklić, dramski umetnik, glumac Vojislav Brajović, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi Prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Đorđević.
Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.
Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.
Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.
Dobitnici Priznanja imaju pravo na doživotno mesečno primanje u iznosu prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine.
Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima.
Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.
Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturnih poslenika, prenosi Tanjug.
Vidoja Božinović Džindžer, Bora Đorđević i Miroslav Vicko Milatović, članovi grupe Riblja Čorba - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Podkast
Ekskluzivno na Sputnjiku: Riblja čorba prvi put svira pesme sa novog albuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala