- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena najstarija mumija na svetu i nije iz Egipta /foto/

© AP Photo / Roger AnisFaraonska grobnica sa 50 mumija u gradu Minja
Faraonska grobnica sa 50 mumija u gradu Minja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nasTelegram
Arheolozi su pronašli najstariju mumiju na svetu, koja je sahranjena pre oko 8.000 godina. Novim analizama, utvrđeno je da najstarija mumija nije iz Egipta, već iz Portugalije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Mumija je bila sahranjena u grobnici u dolini reke Sado, na jugu Portugalije, zajedno sa još desetak tela.
Grobnica stara 8.000 godina otkrivena je šezdesetih godina 20. veka, ali su tek nove tehnologije dale odgovor na brojna pitanja o nalazima u njoj.

Starija 1.000 godina od mumije iz pustinje Atakama

Naučnici pretpostavljaju da je telo mumificirano kako bi bilo lakše transportovano do grobnice, a postoje naznake i da je to bio slučaj sa drugim telima nađenim u grobnici, što bi značilo da je praksa mumifikacije bila uobičajena u to vreme na prostoru današnje Portugalije.
Procedure mumifikacije bile su korišćene u starom Egiptu pre 4.500 godina, a dokazi o tom postupku prisutni su i u Evropi u vreme od 1.000 godine pre nove ere.
Mumija nađena u Portugaliji starija je za 1.000 godina čak i od onih nađenih u pustinji Atakama u Čileu, piše „Lajvsajens“.
Mumije su dobro očuvane u suvim uslovima pustinja, ali ih je veoma malo nađeno u Evropi jer meka tkiva mumificiranih tela teško mogu da ostanu očuvana u vlažnijim klimama, kaže Rita Pejroteo Stjerna sa Upsala univerziteta u Švedskoj, vođa grupe naučnika koji su otkrili najstariju mumiju, a svoj rad objavili u „Evropskom žurnalu arheologije“.
Dokaze o postojanju najstarije mumije na svetu naučnici su našli proučavanjem fotografskih filmova koji su deo zaostavštine pokojnog portugalskog arheologa Manuela Farine dos Santosa. Dos Santos je dokumentovao fotografijama svoja istraživanja u dolini reke Sado šezdesetih godina, a na njima su sada otkriveni prikazi 13 tela iz perioda Mezolita, srednjeg kamenog doba.

Fotografije dokazale postojanje mumije

Iako su pojedina dokumenta i rukom nacrtane mape iz tog istraživanja sačuvani u Nacionalnom muzeju arheologije u Lisabonu, ove fotografije bile su nepoznate i dale su arheolozima mogućnost da istraže nalaze sa tog lokaliteta, kaže Pejroteo Stjerna.
Pošto su iskoristili fotografije kako bi rekonstruisali mesta sahranjivanja, naučnici su primetili da su kosti jednog skeleta „previše savijene“, odnosno da su ruke i noge nameštene van prirodnog položaja, što ukazuje da je telo bilo vezano posle smrti. Međutim, kosti su i dalje bile celovite i na svom mestu posle sahrane, a posebno male kosti stopala, koje se obično razdvoje u procesu raspadanja tela, kaže švedska naučnica.
Takođe, nije bilo naznaka pomeranja u tlu u kom je telo sahranjeno, iako je uobičajeno da okolni sedimenti ispunjavaju praznine nastale smanjenjem tela usled njegove dekompozicije. Svi ti znaci pokazali su da je telo bilo mumifikovano posle smrti.
Nalazi iz te grobnice, uz eksperimente koji su obavljeni u Istraživačkom centru za forenzičku antropologiju Državnog univerziteta Teksas, pokazali su na koji način je obavljan proces mumifikacije u dolini reke Sado.
Najverovatnije je telo preminulog bilo pričvršćeno za stub i postavljeno na podignutu platformu, kako bi se uklonile tečnosti koje nastaju prilikom raspadanja tela.
Potom je korišćena vatra kako bi se telo isušilo i ekstremiteti progresivno pričvrstili kako bi zadržali anatomski integritet, a u isto vreme povećala njihova fleksibilnost, navode naučnici.
Iako se radi o najstarijoj poznatoj mumiji, naučnici veruju da bi uskoro mogle da budu nađene još starije. Prema mišljenju arheologa, postoje naznake da bi mogli da budu potvrđeni dokazi mumifikacije stari 10.000 godina na nalazištima El Vad i Ain Malaha u Izraelu, kao i mumije stare 30.000 godina na nalazištu Kosteni u Belorusiji.
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prvi put posle 3.000 godina: Otkriveno šta se krije u mumiji velikog faraona
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena /foto/
Mumije u grobnici u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmeni istoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala