Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković: Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali prioritet je brži evropski put

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nasTelegram
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine. Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži evropski put, napomenuo je on.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Srbija je jedna od retkih suverenih država u Evropi i svetu, sa ponosom mogu da kažem, koja se trudi da potpuno samostalno i suvereno donosi odluke koje se tiču njene sudbine“, rekao je Selaković, za RTS.
Govoreći o obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića naciji pre dva dana, Selaković kaže da se pokazalo ono po čemu se on razlikuje od mnogih drugih lidera: izašao je pred narod sa pričom koja nije laka i lepa za slušanje, ali koja je vrlo racionalna, istinita, da svima pokaže koliko je težak i kompleksan ovaj momenat kroz koji svet prolazi – i Srbija kao deo Evrope i sveta svakako.
„Skrenuo je pažnju na ponašanje onih država koje su poznate po ozbiljnom pristupu problemima, stvarima, ovoga puta je to i država Srbija“, kaže Selaković.
Prema njegovim rečima, svet se nalazi u trenutku promene političke arhitekture.
„Kaže se da se samo magarac i budala ne menjaju. Moramo da se prilagođavamo određenim okolnostima, evropskim, globalnim. Predsednik Vučić izašao je sa planom od deset tačaka pokazujući koliko je ozbiljan naš pristup nadolazećoj krizi“, ističe ministar Selaković.

Zapad će tražiti priznanje Kosovo

Selaković je konstatovao da će Zapad tražiti priznanje Kosovo, da bi mogli da kažu Putinu da nema pravnog presedana.
„Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače“, naveo je Selaković.
„Mi smo ti koji tvrdimo da je napravljen presedan koji će biti korišćen. Govorim o ovome na osnovu razgovara koje sam imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, Afrike, Azije koji su svesni toga“, kaže Selaković.
On ističe da je svet pun problema kao što je problem Kosova i Metohije, ne postoji identičan problem, ali problem secesija određenih delova teritorije država postoji u čitavom svetu, na stotine je takvih primera.
Pravljenje jednog presedana može da izrodi jednu vrstu devijantnog pravila koje će se primenjivati u drugim slučajevima, naveo je Selaković.
„Putin je pomenuo slučaj Kosova i Metohije, pomenuo je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Predstavnici Prištine pominju to mišljenje u SB UN, to je mišljenje kome je tada srpska vrhuška doprinela postavljajući pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde“, kaže Selaković.
„Moramo da se borimo za naše interese na Kosovu i Metohiji, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li se u ovom periodu od 23 godine država u dužem vremenskom periodu borila uspešnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neuporedivo gori“, napominje Selaković.

Šta se dešava ovih dana

Selaković kaže da se neće sedeti vezanih ruku i nogu. Nećemo ćutati, nećemo biti ni nezainteresovani, borićemo se na svaki mogući način, dodao je on.
Postoji zainteresovanost Prištine da uđe u Savet Evrope, to im fino zvuči da prodaju priču svojim biračima, to je nešto kao EU. Rusija nije više u Savetu Evrope, tu se odlučuje prostom većinom, podseća Selaković.
„Nije tajna, Priština ima većinu država članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali nema principe na svojoj strani, šta neko mora da bude da bi mogao da uđe“, napominje on.
Svako onaj ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku vara se, nećemo, kaže on i dodaje da će se aktivirati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Selaković kaže da bi trebalo da 16. maja bude na radnom ručku u Briselu povodom održavanja Saveta za spoljne poslove EU, na kome će Zapadni Balkan biti glavna tema.

O evropskim integracijama

„Mi u evropske integracije ulazimo iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je činjenica da se gotovo 65 odsto trgovinske razmene obavlja sa državama članicama EU, najveći investitori i najveći pojedinačni donatori su iz EU, da smo sa stotinama hiljada radnih mesta u Srbiji vezani za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz država članica EU, četiri od naših osam suseda su već u EU“, napominje Selaković.
On navodi da je cena koju treba da platimo ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU.
„Moramo da se trudimo da bude za nas što manja, da za što manje dobijemo što više, to je pravilo racionalnog poslovanja, pravilo dobre uprave“, kaže Selaković.
Prema njegovim rečima, to je pravilo dobre diplomatije, a pristup problemu koji je predsednik predstavio je najracionalniji moguć.
Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj je brži evropski put da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi“, rekao je Selaković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
SRBIJA
Vučić: Ako prekrše Vašingtonski sporazum krećemo u ubrzani rad na povlačenju priznanja Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija nema nameru da nacionalizuje rusku imovinu
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija će biti pod velikim pritiskom Zapada zbog Kosova i to postaje nesnosno /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala