- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ od 24. maja u Galeriji SANU

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPozivnica za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“
Pozivnica za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nasTelegram
Izložba „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture – BINA, biće otvorena 24. maja u 19 časova u Galeriji SANU i trajaće do 24. avgusta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izložba je organizovana povodom 125. godišnjice rođenja akademika profesora Nikole Dobrovića (1897–1967), arhitekte, člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti (JAZU, danas HAZU). Autori su Marta Vukotić Lazar i Bojan Kovačević, a autorka izložbene postavke je Marina Dokmanović.
Izložba je zamišljena kao eksponiranje više slojeva života i dela Nikole Dobrovića.
Autori Marta Vukotić Lazar i Bojan Kovačević imaju u vidu izvesni zaborav koji je delimično pokrio znanje i svest o tom velikom čoveku srpske arhitekture i kulture uopšte, ranije svakako i jugoslovenske, po životnim okolnostima i centralnoevropske, a svakako graditelja čiji je opus ostao na raznim stranama sadašnjih evropskih država. Jedan od ciljeva izložbe je da sinoptički pregleda i prikaže Dobrovićev opus po prvi put, ne računajući, pa i ne u potpunosti, neke zbornike o ovom arhitekti.
Pogodna okolnost za pripremu izložbe jeste to što je zaostavština projekata i životne i radne dokumentacije u priličnoj meri sačuvana u Muzeju nauke i tehnike, značajnim delom u Arhivu SANU i fragmentarno po manjim ličnim kolekcijama dokumenata.
Drugi deo života i karijere Nikole Dobrovića protekao je u vreme socijalističkog državnog i društvenog uređenja u Jugoslaviji i u dobrom delu Evrope, čak i u onim zemljama u kojima je došao na svet i kasnije studirao, Mađarskoj i Čehoslovačkoj, obe nastale iz Austrougarske u kojoj je arhitekta rođen, a čiji su delovi ušli u sastav Jugoslavije, države u kojoj je Dobrović završio život.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPlakat za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“
Plakat za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Plakat za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“
Osim važnog zasnivanja predmeta Savremena arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Dobrović je ostavio trag kao pisac dvadesetak knjiga i mnogih tekstova, postavljajući temelje naše savremene kulture u domenu urbanosti.
Okolnosti su učinile da Nikola Dobrović na teritoriji Srbije ima podignuto samo jedno zdanje, ansambl Ministarstva odbrane (u vreme gradnje pod nazivom koji je bio u skladu sa državnim sistemom perioda) i Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Njegovo, po mnogim shvatanjima, najveće i najznačajnije delo teško je urušeno u NATO agresiji 1999. godine i do danas većinom volumena neobnovljeno. Krajem 2005. godine Vlada Republike Srbije proglasila ga je za kulturno dobro. Cilj izložbe je i da aktuelizuje taj čin i proces.
Sama izložba deo je integralnog obeležavanja 125 godina od rođenja velikog arhitekte, koje obuhvata naučni skup, nekoliko publikacija na srpskom i engleskom jeziku, studentski konkurs, tribine i razgovore, u organizacionoj saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, Arhitektonskim fakultetom UB, Filozofskim fakultetom UB, Udruženjem arhitekata Srbije i Akademijom arhitekture Srbije.
Izložba Sjaj ruskih slikara iz zbirke Vladimira Pešića - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
KULTURA
U Ruskom domu otvorena izložba „Sjaj ruskih slikara“/foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala